Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anchetă la Lukoil Bulgaria, privind nerespectarea legii anti-monopol

ancheta-lukoil-bulgaria-privind-nerespectarea-legii-anti-monopol.jpg

Scandalul Lukoil: Anchetă privind respectarea legii anti-monopol

Conflictul guvernului bulgar cu concernul rus "Lukoil" a intrat în cea de a două sâptămână. După ce Tribunalul Administrativ din Sofia a restituit, în primă instanţă, licenţa retrasă de şeful vămilor bulgare, ministrul economiei, Traicio Traikov, a contraatacat şi a iniţiat prin Comisia de protecţia concurenţei o anchetă privind prezumţia de nerespectare a legii anti-monopol.

 

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:

Comisia a constatat că preţurile ridicate la produsele petroliere, practicate de unele companii mari, se mişcă într-un mod identic, ceea ce se poate datora unei înţelegeri de cartel. Astfel de practici sunt interzise, nu numai în Bulgaria.

Comisia anti-monopol a descoperit şi unele clauze în contractele concernului rus cu comercianţii bulgari, care ar putea duce în anumite condiţii la blocarea pieţii şi va cere sprijin logistic din partea instituţiilor europene şi va informa Bruxelles-ul despre rezultatele anchetei. Concernul rus este ameninţat de amenzi ce vor putea atinge 200 de milioane de dolari.

Miza scandalului "Lukoil" Bulgaria

"Lukoil" deţine poziţia de monopol în sectorul carburantului de avion, iar acest lucru crează probleme suplimentare. După ce a fost deschisă ancheta, concernul a anunţat reducerea preţurilor la benzină şi motorină cu aproape două procente.

Şeful vămilor, Tanov, şi-a modificat între timp poziţia instransigentă  faţa de "Lukoil" şi a declarat că rafinăria şi depozitele fiscale ale concernului vor putea funcţiona în cele căteva săptămâni în care va fi aşteptată decizia definitivă a Curţii administrative de Apel. Luni, poziţia sa a fost inversă.

Între timp, "Lukoil" va putea urgenta montarea aparatelor automate de măsurare conectate la fisc. Închiderea companieie a fost o reacţie la neîndeplinirea acestei prevederi legale.

Presiuni politice

Presa de la Sofia scrie că modificarea la 180 de grade a poziţiei vămilor se va putea datora presiunilor politice exercitate de către Moscova. Şeful vămilor însă a avertizat într-un interviu că “vom lupta până la capăt. Dacă legea nu va fi respectată, vom retrage licenţa din nou”.

După ce a recunoscut că de 30 de ani este prieten cu directorul executiv al "LukoilBulgaria, Valentin Zlatev, premierul Borisov a refuzat să comenteze decizia tribunalului.

Ex-generalul a avertizat că, de când este prim-ministru nu mai are prieteni. Compania sa de pază "Ipon" însă a câştigat milioane din contractele cu "Lukoil". Ex-vicepreşedinta “LukoilBulgaria, Diana Damianova, oferă servicii de consultanţă partidului lui Borisov.

Sunt şi alte legături suspecte

Foştii comunişti au luat de la început partea ruşilor, avertizând că măsurile anti-Lukoil vor putea impulsiona contrabanda. Ombudsmanul naţional, Constantin Pencev, a cerut ca disputa să fie rezolvată cât mai repede pentru a se evita o criză pe piaţa carburanţilor.

Fără a intra în detalii, mediile moscovite au lansat ipoteza că din acţiunile anti-"Lukoil" vor putea profita unele companii europene.

 
Sofia, Petio Petkov, despre scandalul Lukoil şi ancheta privind suspiciunile de nerespectare a legii anti-monopol