Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angela Merkel vrea salvarea Greciei de la faliment

Europa va face tot posibilul ca să evite "o intrare dezordonată în incapacitate de plată" a Greciei. Asigurările au venit marţi de la cancelarul german, Angela Merkel, într-un context extrem de tensionat: tot mai mulţi investitori dau ca sigură intrarea statului grec în faliment, după ce chiar oficiali de la Atena au recunoscut că banii de pensii şi salarii mai ajung abia până în octombrie, în lipsa noii tranşe de împrumut de la FMI şi Comisia Europeană.

Ce ar însemna o intrare controlată în incapacitate de plată a Greciei? Analistul economic Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Fond de Pensii, explică la RFI că aceasta ar presupune o strategie bine pusă la punct: "Până la urmă, chiar şi în cazul unei incapacităţi de plată, important este ca aceasta să nu se facă haotic, să nu genereze haos, să nu ia prin surprindere pieţele financiare şi să fie de preferat planificată, în aşa fel încât părţile afectate, în speţă instituţiile financiare internaţionale, să aibă răgazul necesar ca să calculeze impactul unei astfel de incapacităţi de plată asupra obligaţiunilor greceşti pe care le deţin şi să ia măsurile necesare pentru a-şi păstra viabilitatea ca bănci şi instituţii financiare".

 

Angela Merkel pledează pentru salvarea Greciei

 

Europa face tot posibilul pentru a ajuta Grecia să evite intrarea în încetare de plăţi, a declarat marţi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Ea avertizează la postul de radio RBB că ieşirea Greciei din zona euro trebuie evitată cu orice preţ, pentru că ar cauza un "efect de domino".

"Într-o uniune monetară cu 17 membri, putem avea un euro stabil doar dacă prevenim procesele turbulente. Astfel, principala noastră prioritate este să evităm o intrare dezordonată în încetare de plăţi, întrucât nu ar afecta numai Grecia. Ar exista un pericol foarte mare să fie afectate multe alte ţări", afirmă Angela Merkel.

Reacţia sa a venit după ce ministrul Economiei, Philipp Roesler, a declarat că "pentru stabilizarea euro nu trebuie să mai existe niciun tabu".

 

Actualizare: Premierul grec, Georges Papandreou, va avea miercuri, o teleconferinţă cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, anunţă postul public de televiziune din Grecia, NET, citat de agenţia Reuters.