
Economie
AOAR contestă decizia de majorare a tarifului la transportul de gaze
gaze-conducta-20090908084602.jpg

Creşterea tarifului de transport la gazele naturale cu 10 la sută de la 1 septembrie va duce la falimentul mai multor agenţi economici. Semnalul de alarmă vine de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România. AOAR este nemulţumită de decizia luată de ANRE şi cere Consiliului Concurenţei să se pronunţe public.
Asociaţia arată că deciziile Agenţiei Naţionale de Reglementare a Energiei au contribuit la creşterea profiturilor distribuitorilor de gaze, chiar dacă aceştia acuzat pierdri financiare, iar ANRE şi Guvernul nu iau măsurile legale necesare pentru a asigura o facturare corectă a consumului de gaze al populaţiei.
"Este un ordin al ANRE din 27 de august, când lumea, probabil, era mai puţin atentă şi de aceea a trebuit să fie atât de urgent dată această creştere de tarif. O creştere de tarif care nu are nicio justificare economică. Pur şi simplu este o majorare de 10 la sută pe care mediul de afaceri nu o înţelege şi nu este de acord cu ea, evident.
Ca urmare, probabil, în toamnă, vom asista ca anul trecut, contrar profiturilor pe care companiile de profil le înregistrează, contrar preţului mersului economic de scăderea a preţului petrolului, de scădere a preţului importului de gaze, justificat de această mărire a costului de transport practicat de Transgaz. Măsura va afecta probabil şi populaţia - spune, la RFI, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pîrvan.
El acuză ANRE că a luat, pe ascuns, o decizie antieconomică, nejustificată de vreo evoluţie a costurilor. AOAR a cerut de mai multe ori Consiliului Concurenţei să verifice dacă piaţa de gaze naturale este liberalizată. Preţul gazelor a scăzut în acest an cu 8%, iar anul trecut a urcat cu 21%.