Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ar trebui privatizat TAROM ?

bani-o-mana-tine-bancnote-euro-20100610165713.jpg

România ar putea obţine 12 miliarde de euro din privatizări, susţine fostul şef al AVAS, Răzvan Orăşanu.

12 miliarde de euro. Atât ar putea câştiga România, dacă ar scoate la privatizare mai multe companii de stat sau proprietăţi din portofoliul Regiei de Administrare a Protocolului de Stat. Afirmaţia îi aparţine fostului preşedinte al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului, Răzvan Orăşanu. El spune la RFI că România ar putea lua exemplul Franţei, unde statul scoate la vânzare o mie şapte sute de proprietăţi sau pe cel al Greciei, care a lansat un amplu program de privatizări pe trei ani.

12 miliarde de euro. Atât ar putea câştiga România, dacă ar scoate la privatizare mai multe companii de stat sau proprietăţi din portofoliul Regiei de Administrare a Protocolului de Stat.

Afirmaţia îi aparţine fostului preşedinte al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului, Răzvan Orăşanu (audio).

El spune la RFI că România ar putea lua exemplul Franţei, unde statul scoate la vânzare o mie şapte sute de proprietăţi sau pe cel al Greciei, care a lansat un amplu program de privatizări pe trei ani.

Ce s-ar putea privatiza ? Exemplele sunt multe, spune Răzvan Orăşanu. "Să începem cu un sector care mie îmi este foarte drag şi în care cred că statul nu are ce să facă, tot ceea ce ţine de zbor. N-are ce să caute Guvernul ca deţinător de TAROM. N-are ce să caute Guvernul ca deţinător de aeroporturi. Aeroportul din Tirana de exemplu are un parteneriat public-privat cu o firmă de administrare germană şi merge după rigoarea nemţească. Noi de 15-20 de ani nu suntem în stare să facem lucrul ăsta şi atunci în lipsa de reacţie a statului, avem antreprenori privaţi, care cumpără ei teren şi vor să facă aeroport, lucru care este total anormal", comentează Răzvan Orăşanu.

Zilele trecute, în Parlament, premierul Emil Boc s-a plâns că România nu mai are "un BCR de vândut, pentru a finanţa deficitul bugetar", referindu-se la vânzarea Băncii Comerciale Române, de către fostul Guvern liberal, prin AVAS, condus la acea vreme de Răzvan Orăşanu.

 
Răzvan Orăşanu, despre privatizările din România.