Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În aşteptarea ploilor. Producţia de grâu pentru 2012 ar putea fi compromisă de secetă

seceta.jpg

Seceta a întărit solul şi va periclita cultivarea anumitor soiuri de plante

Producţia de grâu pentru 2011 este bună, ministrul Agriculturii estimând chiar 7,2 milioane de tone. Avem un an bun, dar toamna e secetoasă şi poate compromite culturile pentru 2012. Deja, în unele judeţe, producătorii se plâng că însămânţările sunt imposibil de făcut. Din judeţul Galaţi, Petre Grigore, membru al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), spune la RFI că producţia de grâu pentru 2012 este deja compromisă.

Petre Grigore: Producţia de grâu a fost bună. Nu ştiu dacă este cât spune dl ministru, dar a fost mai bună decât anul trecut. A fost mai puţin bună decât 2008, un an record, când am avut peste 7 milioane de tone. Anul acesta, nu cred că atingem pentru că, din câte ştiu, şi suprafaţa cultivată a fost mai mică – 1,8 milioane hectare.

Rep.: Care este potenţialul românesc la producţia de grâu?

Petre Grigore: Putem vorbi de un potenţial maxim în condiţiile în care vom aplica irigaţii. Dacă nu vom aplica irigaţii, nu vom avea grâu. Cel mai edificator exemplu este situaţia de acum, dezastrul care există acum în agricultură. Este vorba de seceta hidrologică excesivă. În zona în care mă aflu eu (judeţul Galaţi – n.red.), nu se poate cultiva grâu în acest an.

Rep.: Şi nu aţi realizat lucrările de însămânţare?

Petre Grigore: Nu se poate ara, nu se poate pregăti terenul, nu se poate semăna. Nişte colegi de-ai noştri au îndrăznit să semene rapiţă care, pot spune, e compromisă.

Rep.: Aşadar nu vorbim doar de o decalare a lucrărilor...

Petre Grigore: Nu, nici pomeneală de aşa ceva... Singura şansă ar fi să plouă astăzi, iar în următoarele două luni să fie căldură peste 20-25 de grade. Nu se preconizează, cel puţin în zona noastră, o cantitate suficientă de apă care să ne permită să semănăm grâu şi să avem o producţie satisfăcătoare vara viitoare. Trebuie să găsim soluţii: ori cultivăm grâu de primăvară, ori cultivăm alte plante... dar în condiţiile de anul ăsta nu se poate cultiva mai nimic. Guvernul României ar trebui să se gândească să păstreze nişte grâu pentru la anul... Cred că asta ar trebui să facă.

Rep.: Ministrul Agriculturii spune că, într-adevăr, seceta a întărit solul şi va periclita cultivarea anumitor soiuri de plante, dar că nu vor fi compromise culturile de grâu, orz sau orzoaică...

Petre Grigore: L-am ascultat şi eu pe dumnealui. Dacă vorbim de orz sau orzoaică, ele se pot cultiva şi la primăvară. Orz şi orzoaică de primăvară se cultivă. Însă grâul de primăvară, la noi, în România, s-a cultivat pe suprafeţe foarte mici şi, de regulă, a fost grâu dur. Ei bine, situaţia concretă de acum nu ne permite să semănăm grâu. Seceta hidrologică este atât de cruntă, încât lucrările solului nu pot fi executate. Şi chiar acolo unde cineva a mai îndrăznit, lucrările sunt de foarte proastă calitate, cu şanse mici de a face o producţie competitivă. Toată ţara e un dezastru privind cultivarea grâului, anul ăsta.

Judeţele afectate

Botoşani. Aici, porumbul de pe câmp s-a uscat mult mai devreme decât în alţi ani. Semănatul rapiţei, care se finalizează în jurul datei de 15 septembrie, a fost întrerupt sau amânat. Doar 40% din cele 5500 de hectare de rapiţă au fost semănate. 34.000 de hectare de teren ar trebui semănate cu secară, grâu, orzoaică şi triticale. Nivelul precipitaţiilor căzute luna aceasta în judeţ este de 12,2 l/mp, faţă de necesarul optim de 40l/mp. Deficitul de apă în sol este de 72%.

Buzău. Cosmin Florea, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, spune că, în acest moment, pe majoritatea celor 70.000 de hectare care trebuie arate şi mai pot fi semănate nu se poate intra cu utilajele.

Galaţi. Conform datelor Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală Galaţi, 83,6% din suprafeţele agricole cultivate în această primăvară  au fost afectate de secetă, gradul de compromitere a recoltelor fiind de peste 50% în aproape jumătate din suprafaţa totală cultivată, în timp ce o treime din totalul cultivat a fost afectată de secetă în proporţie de sub 50%.

Sibiu. Aici nu a mai plouat de circa şapte săptămâni. Cele peste 100 hectare de teren destinate culturii rapiţei au fost însămânţate în august dar, din cauza lipsei precipitaţiilor, rapiţa nu a răsărit, iar cultura a fost compromisă.

Suceava. Seceta a afectat culturile de porumb şi de soia. Cele mai mari probleme se înregistrează la pregătirea terenului pentru însămânţările de toamnă. 25.000 de ha trebuie însămânţate cu grâu, iar acest lucru s-a realizat pe suprafeţe foarte mici.

Timiş. Agricultorii timişeni spun la rândul lor că vor fi obligaţi să amâne aratul, din cauza secetei.

Vâlcea. Agricultorii spun că, dacă la grâu şi porumb nu au fost probleme, viţa de vie şi prunii vor fi afectaţi în lipsa ploii. Ei susţin, de asemenea, că terenurile nu pot fi pregătite pentru culturile viitoare din cauza secetei.

 
Petre Grigore, membru LAPAR, în dialog cu Ella Moroiu, despre previziunile agricole pentru 2012