Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avertisment de la UE: Cheltuiţi fondurile europene!

hahn-johannes-comisar-european.jpg

Comisarul european Johannes Hahn

Acum ori niciodată!” Iată avertismentul pentru România din partea comisarului european Johannes Hahn cu privire la atragerea fondurilor europene. Oficialul de la Bruxelles a declarat vineri că anul 2012 este decisiv pentru recuperarea întârzierilor pe care România le are în acest domeniu deficitar.

 

Pe de altă parte, comisarului european pentru Politică Regională felicită Bucureştiul pentru înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, dar şi pentru alegerea lui Leonard Orban la conducerea instituţiei.

Este devotat şi se poate baza pe sprijinul nostru”, a declarat Johannes Hahn, făcând referire la Leonard Orban.

"Vreau să felicit Guvernul român că l-a ales pe Leonard Orban, dar nu stabiliţi standardele prea sus, pentru că nu are cum să rezolve toate problemele în două zile. Acum avem acest minister şi, ca să-l citez pe Elvis Presley, «It’s now or never» în ceea ce priveşte recuperarea", a explicat Hahn.

"Nu este prea târziu, însă suntem nu cu cinci minute, ci cu cinci secunde înainte de al 12-lea ceas", a explicat el.

 

Hahn: Rezolvaţi proplemele legate de POR

 

Comisarul european Johannes Hahn a mai declarat, vineri, că CE aşteaptă un răspuns serios din partea autorităţilor române, până la 10 octombrie, pe tema întreruperii unei părţi a banilor din POR (Programul Operational Regional).

El a spus că trebuie luată o decizie la CE până la jumătatea lunii decembrie dacă vor fi reluate plăţile sau întreruperea continuă.

"Noi vrem să reluăm plăţile şi împreună putem face asta", a spus el.

Comisia Europeană a suspendat în iunie finanţările pentru Axa 2, în urma constatării unor nereguli la patru contracte, şi a cerut României să verifice toate contractele aferentă acestei axe.

POR este unul dintre programele operaţionale româneşti agreate cu Uniunea Europeană, aplicabil tuturor celor opt regiuni de dezvoltare. Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro în perioada 2007-2013. Finanţarea UE reprezintă 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri naţionale, cofinanţare publică (14%) şi cofinanţare privată (2%).