Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Băieţii deştepţi" spun adio energiei ieftine

baietii-destepti-vor-fi-nevoiti-sa-renunte-contracte-ciuda-clauzelor-aparent-solide.jpg

Băieţii deştepţi vor fi nevoiţi să renunţe la contracte, în ciuda clauzelor aparent solide

Veşti proaste pentru „băieţii deştepţi” din energie: România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să anuleze toate contractele încheiate în afara bursei de energie OPCOM de către Hidroelectrica până la sfârşitul anului. Asta înseamnă că aceşti „băieţi deştepţi” care au reuşit să obţină energie de la compania de stat la preţuri cu mult sub cele fixate de piaţă, trebuie să îşi ia adio de la contractele cu Hidroelectrica. Chiar dacă „băieţii deştepţi” au avut grijă să întărească contractele cu clauze solide, ele pot fi anulate, spune la RFI expertul în energie Otilia Nuţu, de la centrul de analize Expert Forum.

Ancheta Comisiei Europene a stabilit deja că energia vândută la preţ redus reprezintă o formă de ajutor de stat ilegal care ar trebui returnat statului român. Este argumentul forte în faţa băieţilor deştepţi, explică Otilia Nuţu: „Aceste clauze ar putea fi anulate la o renegociere, argumentând că indiferent ce clauze sunt în aceste contracte, noi putem să mergem la Comisia Europeană şi să vă solicităm să returnaţi ajutorul de stat ilegal pe care l-aţi primit din 2007 încoace, de când suntem în Uniunea Europeană. Deci aceasta ar fi modalitatea prin care statul român i-ar putea convinge pe aceşti parteneri privaţi, băieţii deştepţi, să renunţe la contracte sau să accepte să plătească energia la preţul pieţei”.

Planuri şi pentru CFR Marfă

În angajamentele luate de Guvern faţă de FMI şi CE, CFR Marfă ar urma să fie vândută în toamna anului viitor unui investitor strategic. Iniţial, CFR Marfă figura pe lista companiilor care ar urma să fie conduse de un manager privat. Vânzarea este însă de departe cea mai bună opţiune, spune la RFI expertul în energie Otilia Nuţu, de la centrul de analize Expert Forum.

 
Otilia Nuţu, intervievată de Lea Berzuc