Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Banca rusească VTB, în Bulgaria

vtb-bank-200x200.jpg

Banca rusească VTB, în Bulgaria

Cea de a doua ca mărime, banca rusească VTB /cu 75% capital de stat/ și-a deschis sucursala în Bulgaria.  Cu un an în urmă VTB Capital a cumpărat industria tutunului /„Bulgartabak”/, iar acum își îndreaptă  interesul  către cea mai mare companie de telecomunicații „Vivacom”, „Petrol”, CFB „Marfa”, energetică / 3 parcuri eoliene cu putere instalată de 14 MW/.

 Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Atanas Bostandjiev, directorul general al VTB Capital, divizia de investiţii a băncii ruse, a declarat la Sofia că VTB vrea să investească în următorii ani "câteva sute de milioane de euro" în regiunea Balcanilor.

 „Vom analiza privatizările planificate în Bulgaria, Serbia şi România. Suntem interesaţi de privatizarea companiei feroviare de marfă din România. Serbia pregăteşte privatizări în sectorul bancar de care deasemeni suntem interesaţi. Există planuri similare în Slovenia şi Croaţia", a spus Bostandjiev.

 În Bulgaria rușii urmăresc achiziționarea unor mari companii printre care cea de telecomunicații fixe și mobile „Vivacom”, cea de distribuire a produselor petroliere „Petrol”, transportul de mărfuri în cadrul Căilor ferate bulgare, trei parcuri eoliene cu o putere instalată de 14 MW etc.

Principalul partener în Bulgaria a băncii VTB este Banca comerciala corporativă considerată a fi banca preferată a guvernului în care își țin depozitele marile companii și instituții de stat.

Oferta pentru achiziționarea companiei „Vivacom” a fost depusă de Banca Corporativă care a încercat inițial să ascundă parteneriatul cu VTB.

Rușii demonstrează interes pentru achiziționarea unor pachete minoritare ale regionalelor de distribuire a energiei electrice. Alte sectoare atractive sunt transportul, agricultura și industria alimentară.

Neoficial intrarea VTB în Bulgaria este legată de planurile privind realizarea unor proiecte strategice în energetică precum „Southstream”, centrala atomoelectrică „Belene” și conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis.

Sofia orferă o poziție strategică pentru ofensiva economică a rușilor în alte țări din regiune. VTB î-și propune ca scop să acopere golul lăsat de retragerea investitorilor occidentali din cauza crizei datoriilor.

În postul de director executiv al filialei bulgare a fost numit Milen Velcev, ex-ministrul de finanțe din guvernul Simeon de Saxa Coburg Gotha. Din conducere mai fac parte fratele acestuia Gheorghi Velcev – cu importante poziții în industria turistică și în energetică, și fostul adjunct al ministrului de finanțe Krasimir Katev.

Filiala VTB va oferii servicii potențialilor investitori și va acționa pe piața datoriei de stat a Bulgariei.

VTB, care este proprietară a celui mai popular club de fotbal al Rusiei „Dinamo” Moscova, a semnat un contract de sponsorizare cu cel mai popular club de fotbal din Bulgaria – „Levski” Sofia. La aceasta a contribuit personal primul ministru Boiko Borisov.

În afara de Rusia VTB are 12 filiale în fostele republici sovietice, Austria, Cipru, Germania, Franța, Marea Britanie, Grecia și Angola.

 

Petio Petkov, Sofia