Bancherii temperează temerile şefului statului

Bancherii consideră alarmist apelul preşedintelui Traian Băsescu, care afirma miercuri că ar fi „lipsă de fair play” dacă băncile străine şi-ar retrage capitalurile din România, „sugrumând” astfel economia românească. Nici vorbă de aşa ceva, au declarat bancherii austrieci, principalii vizaţi după recentul anunţ al Băncii Naţionale a Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital de către băncile comerciale austriece în statele din zona non-euro.

BNR: Liniile de finanţare nu pot fi atinse până la scadenţă

Viceguvernatorul Băncii Naţionale, Cristian Popa, spune că expunerile băncilor mamă pe România sunt concentrate în principal pe capitalul social, care nu poate fi retras. În plus, liniile de finanţare nu pot fi atinse până la scadenţă, a mai explicat Cristian Popa. „Nu văd un risc de scădere a expunerilor, ci mai curând de încetinire a creşterii liniilor de finanţare", a concluzionat viceguvernatorul.

Steven van Groningen, Raiffeisen: România nu va fi afectată

Şi preşedintele Raiffeisen Bank România a declarat că recentul anunţ al băncii centrale austriece nu vizează România. „Din punctul nostru de vedere, nu va exista o consecinţă asupra României. Este o situaţie care ţine de băncile individuale”, a declarat Steven van Groningen.

BCR: Erste ar putea creşte expunerea pe România

Şi directorul executiv al Băncii Comerciale Române a reacţionat la acuzele preşedintelui afirmând că Erste Bank îşi păstrează expunerea pe România. Mai mult, aceasta ar putea creşte cu un miliard de euro, odată cu preluarea pachetului de acţiuni de la SIF-uri. Dominic Bruynseels a declarat, la Monney Channel, că principalul obiectiv al Erste este finanţarea investiţiilor în infrastructură şi creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii.