Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băncile se pregătesc de ce e mai rău

Băncile încep să îşi ia măsuri de precauţie în cazul unei eventuale prăbuşirii a Zonei Euro. Cel putin două bănci de anvergură mondială au luat măsuri pentru a fi pregătite să efectueze tranzacţii în vechile monede din Europa, scrie Wall Street Journal, citat de Hotnews.ro.

 

Aceste bănci au încercat să creeze sisteme care să permită tranzacţii în monede precum lira italiană sau drahma, de teama crizei din Italia şi Grecia.

Potrivit cotidianului american, băncile studiază toate aspectele impactului pe care l-ar avea iesirea uneia sau mai multor ţări din Zona Euro, de la acordurile de credit şi până la securitatea personalului lor din aceste ţări.

Responsabilii tehnici ai acestor banci au contactat Swift, firma belgiana care gestioneaza reteaua utilizata pentru tranzactiile financiare internationale, cu scopul de a obtine sprijin tehnic si coduri ale devizelor necesare pentru pregatirea sistemelor de securitate, in cazul in care Zona Euro se prabuseste, au explicat sursele citate.

Dar Swift a refuzat sa ofere aceste informatii, de teama ca ar putea alimenta speculatiile si fragiliza si mai mult Zona Euro.