Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Banii pentru spitale sunt pe terminate

spital-pacienti-paturi-20100507144046.jpg

Banii pentru spitale sunt pe terminate, spun sindicatele.

Sindicatele din domeniul sanitar atrag atenţia că banii pentru spitale sunt pe terminate. Bugetul alocat pentru tot anul 2010 se termină luna asta. Sunt afectate multe persoane, care suferă de cancer, hepatită sau SIDA. Preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre spune la RFI că situaţia este disperată.

Sindicatele din domeniul sanitar atrag atenţia că banii pentru spitale sunt pe terminate. Bugetul alocat pentru tot anul 2010 se termină luna asta.

E o situaţie pe care Colegiul Medicilor din România a anunţat-o încă din ianuarie şi care a fost recunoscută apoi şi de Ministerul Sănătăţii.

Zilele acestea, farmaciile din mai multe judeţe au încetat să mai distribuie medicamente gratuite pentru bolnavii cronici şi nu se ştie când sau cum va fi rezolvată situaţia.

Sunt afectate multe persoane, care suferă de cancer, hepatită sau SIDA.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre (audio) spune la RFI că situaţia este disperată.

"În 2009, situaţia pe HIV/SIDA a fost destul de complicată : au fost alocaţi bani puţini, au ajuns până în luna martie, la începutul lunii aprilie, peste o mie de pacienţi au avut întrerupere de tratament sau au fost trimişi către Bucureşti din toată ţara, Bucureştiul a mai rezistat câteva zile. Casa Naţională a înţeles că nu este de glumit, a dat drumul la nişte bani pentru luna aprilie, chipurile, bani care ajung pentru vreo trei săptămâni, estimăm poate că în jur de zece mai se va ajunge iar la terminarea tratamentului", atrage atenţia Iulian Petre.

Un interviu pe larg pe această temă puteţi asculta sâmbătă, 8 mai, la emisiune Sănătatea fm, de la ora 13 şi 10, la RFI.

Şeful UNOPA, Iulian Petre, despre sub-finanţarea spitalelor.