Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bătălie Franţa-Mexic pentru şefia FMI

batalie-franta-mexic-sefia-fmi.jpg

Christine Lagarde, favorită la preluarea şefiei FMI (Foto: Reuters).

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că a ales doi candidaţi pentru poziţia de şef al FMI. Este vorba despre Christine Lagarde (Franţa), una dintre favorite şi Agustin Carstens (Mexic), în timp ce candidatura israelianului Stanley Fischer a fost respinsă.

Cursa este strânsă între Christine Lagarde, în vârstă de 55 ani, ministrul francez al Economiei şi Agustin Carsten, guvernatorul Băncii din Mexic, în vârstă de 53 de ani.

Guvernatorul Băncii Israelului, Stanley Fischer, un economist respectat pentru faptul că a ajutat economia israeliană să traverseze criza financiară internaţională a fost cotat încă de la început ca outsider în faţa ministrului francez Christine Lagarde şi a mexicanului Agustin Carstens.

Christine Lagarde este considerată favorită pentru a-i succeda lui Dominique Strauss-Kahn, fiind puternic susţinută, pe lângă Franţa şi de Germania şi Marea Britanie.

Marile puteri economice din afara continentului şi-ar dori să pună însă capăt dominaţiei europene la şefia instituţiei. Christine Lagarde ar putea deveni prima femeie care va conduce Fondul Monetar Internaţional, în cei peste 60 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

Lagarde şi Carstens se află într-o cursă strânsă pentru obţinerea voturilor celor 24 de membri ai Consiliului de Administraţie al Fondului. FMI şi-a fixat drept obiectiv pentru desemnarea noului director general data de 30 iunie.