Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belgia, retrogradată de S&P

Motive de îngrijorare pentru Belgia, după ce Agenţia de rating Standard&Poor’s a retrogradat vineri ratingul acestei ţări cu o treaptă, de la nivelul "AA+" la dublu A, cu perspectivă negativă. Motivul principal este amplificarera riscurilor în ceea ce priveşte finanţele ţării, spun specialiştii de la Standard&Poor’s.

 

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost menţinut la "A1+", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Retrogradarea ratingului reflectă creşterea riscurilor de finanţare şi a probabilităţii ca sectorul financiar belgian să aibă nevoie de sprijin guvernamental.

Datoriile generale guvernamentale nete sunt aşteptate să ajungă la circa 93% din PIB la sfârşitul acestui an, iar sprijinul pentru sectorul financiar ar putea urca ponderea datoriilor la peste 100% din PIB, potrivit S&P.

Agenţia atrage atenţia asupra poziţiei bugetare a guvernului şi a probabilităţii mari de încetinire a creşterii economice, având în vedere procesul de restrângere a credităţii în sectorul financiar european.

Cu o pondere a exporturilor de 80% din PIB, Belgia este una dintre cele mai deschise economii din zona euro şi foarte expusă la scăderea cererii externe.

S&P a menţionat totodată şi problema capacităţii guvernului de la Bruxelles de a reacţiona la posibilele presiuni asupra economiei, care este constrânsă de eşecurile repetate ale politicienilor belgieni de a forma un nou guvern, în ultimul an şi jumătate.