Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BERD: România rezistă dacă Grecia iese din zona euro

România va rezista crizei declanşate de eventuala ieşire a Greciei din zona euro, deşi băncile elene au o prezenţă semnificativă în ţară, însă trebuie construit un "inel de apărare" în jurul României, Bulgariei şi Serbiei pentru a le ajuta să facă faţă, potrivit oficialilor BERD. Băncile grecești controlează circa 13% din activele sistemului bancar românesc, cea mai mare dintre instituțiile de credit elene prezente în România fiind EFG Eurobank Ergasias, prin Bancpost, Alpha Bank şi Piraeus Bank.

 

Declarațiile economistului șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, și ale altor oficiali ai instituției, vin în contextul temerilor că băncile grecești cu operațiuni în regiune nu vor mai fi capabile să-și susțină subsidiarele, iar unii analiști au ridicat problema retragerilor de fonduri din băncile elene.

În acest context, Berglof a afirmat, vineri, la Londra, că ar trebui construit un "inel de apărare" în jurul României, Bulgariei și Serbiei.

Alți oficiali BERD au afirmat, pentru CNBC.com, la reuniunea anuală a instituției, organizată la Londra, că România, cu cea mai mare economie dintre cele trei țări vizate, va putea rezista eventualei crize în pofida prezenței semnificative a băncilor grecești în țară.

"Există deja măsuri pentru a gestiona efectele potențialelor măsuri de deleveraging (dezintermediere - n.r.) ale băncilor elene. Nu vorbim prea mult despre asta, însă în aceste vremuri de criză trebuie să înțelegem importanța stabilității financiare. Credem că există încă multă voință în Europa, și speranță, că se va găsi o soluție pentru Grecia”, a afirmat Berglof, economistul șef al BERD.

Întrebat de CNBC.com ce măsuri ar trebui să ia România pentru a se proteja de posibilele efecte generate de criza din Grecia, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a făcut referire la rata de solvabilitate și la măsuri prudențiale.

Rata medie de solvabilitate a sistemului bancar din România este de peste 14%, iar, potrivi BNR, subsidiarele locale ale băncilor grecești sunt bine capitalizate.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, pentru CNBC.com, că nu se remarcă ieșiri semnificative de capital străin sau de retrageri de depozite din bănci.

Viceguvernatorul BNR a adăugat că liniile de finanțare de la băncile străine către subsidiarele din România nu au scăzut până acum.