Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bill Gates, cu buzunarele mai pline decât Guvernul SUA

bill-gates-buzunarele-mai-pline-guvernul-sua.jpg

Bill Gates, mai bogat decât Guvernul SUA.

De câteva zile, presa americană scrie că Bill Gates ar fi devenit mai bogat decât Guvernul american. Ziarele au comparat averea sa cu fondurile de care dispune Casa Albă, comparaţie care a atras numeroase comentarii din partea economiştilor.

Bill Gates, cel mai bogat american, are în conturi 56 de miliarde de dolari, pe când Trezoreria avea la 1 august 54 de miliarde. Trezoreria a trebuit să plătească, însă, pe 3 august, 23 de miliarde pentru pensiile foştilor funcţionari de stat şi pe 4 august, după ce s-a împrumutat, a trebuit să plătească 87 de miliarde pentru cheltuieli curente.

În Trezorerie au mai rămas cam 0,3% din bugetul de 15.000 de miliarde de dolari al SUA, aceste fonduri putând să acopere numai o zi de cheltuieli.

Analiştii au făcut şi alte comparaţii foarte curioase: dacă Guvernul american ar confisca averea celor mai bogaţi americani (550 la număr) nu ar reuşi să plătească mai mult de 10% din datoria de 14.400 de miliarde de dolari.

 

Datoriile oraşelor, neluate în calcul

 

Şi să mai spunem un lucru trecut cu vederea de cele mai multe ori: această datorie a SUA nu cuprinde şi datoriile administraţiilor sub-federale, adică a municipalităţilor. Dacă ar fi luată în calcul, datoria ar depăşi 20.000 de miliarde de dolari.

Cât priveşte datoria privată a SUA, adică datoriile companiilor şi ale familiilor, aceasta se ridică la 50.000 de miliarde de dolari. Iată de ce unii economişti nu ezită să afirme că datoria Guvernului reprezintă numai vârful icebergului.