Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Birou al Centrului Român al Energiei, deschis la Bruxelles

birou-centrului-roman-energiei-deschis-bruxelles.jpg

Centrul Român al Energiei îşi deschide un birou la Bruxelles.

Centrul Român al Energiei va avea un birou la Bruxelles a cărui ceremonie de deschidere are loc miercuri seară la sediul Reprezentanţei României pe lângă UE.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Momentul este bine ales, întrucât dosarele energetice se află acum în plină actualitate UE. Dezbateri extrem de importante au fost, ce-i drept, amânate pentru luna iunie, din cauza campaniei electorale franceze, dar UE este pe cale de a-şi fixa obiectivele energetice pentru următoarele decade.

Centrul Român al Energiei a fost creat pentru a reprezenta interesele sectorului energetic românesc. El reprezintă companiile şi societăţile energetice în dialogul cu instituţiile europene.

Acesta este prezent pe scena europeană din septembrie 2011, însă doar acum îşi deschide un sediu în capitala Europei şi-şi declară în mod deschis activitatea de lobby pe lângă factorii de decizie de la Bruxelles.

UE este pe cale de a-şi fixa obiectivele energetice obligatorii, iar în aceste discuţii, fiecare stat membru încearcă să negocieze un acord profitabil.

Dacă fiecare Capitală este de acum constrânsă să investească în noile surse de energie, cele regenerabile, pentru a combina eficienţa şi ecologia, atunci nu trebuie să se uite de sectoarele care vor fi astfel vitregite.

Este cazul energiilor clasice consumatoare de cărbune şi deci poluante, a căror diminuare poate adăuga o nouă criză celei economice şi sociale existente. Acesta este un exemplu în care activităţile de lobby sunt utile, dar nu este singurul dezbătut la Bruxelles. Centrul Român al Energiei anunţă deja că va organiza aici în octombrie o conferinţă care va informa mediile europene cu privire la priorităţile României.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre Centrul Român al Energiei