Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boc : Criza economică, o ocazie pentru România să-şi reformeze economia

200905-12279.jpg

Boc : Criza economică, o ocazie pentru România să-şi reformeze economia

Criza economică poate reprezenta pentru România şi o oportunitate de
a derula un proces de reformă a economiei, care a fost amânat timp de
20 de ani şi de a reglementa domenii sensibile, precum salarizarea
bugetarilor, sistemul de pensii şi descentralizarea. Iată ce a spus premierul Emil Boc, miercuri, 20 mai.

România poate profita de criza economică, pentru a-şi reforma economia. Acesta este mesajul transmis de premierul Emil Boc, miercuri, 20 mai, la Forumul Financiar Central şi Sud-Est European.

Criza economică poate reprezenta pentru România şi o oportunitate de a derula un proces de reformă a economiei, care nu a fost făcută în ultimii 20 de ani şi de a reglementa domenii sensibile, precum salarizarea bugetarilor, sistemul de pensii şi descentralizarea, declară şeful Executivului (audio), citat de Mediafax.

Lipsa unor bani puşi deoparte în perioada anterioară pentru "vremuri mai dificile" şi menţinerea cotei unice de impozitare la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană au impus identificarea unor soluţii noi pentru depăşirea crizei economice, spune prim-ministrul.

Dintre aceste măsuri, premierul aminteşte investiţii publice masive în economie, reducerea unor cheltuieli bugetare, încheierea acordului de asistenţă financiară cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi acordarea de ajutoare şi garanţii de stat în domenii considerate strategice, respectiv agricultura, energia, construcţiile, turismul.

După părerea premierului Emil Boc, criza economică nu poate fi considerată şi o criză ideologică, pentru că nu a fost declanşată de economia de piaţă, ci de incapacitatea mecanismelor de echilibru şi control din sistemul financiar-bancar mondial, care nu au funcţionat la parametri normali. (CR - 20 mai 2009;10.55h)

 
Boc : Criza economică, o ocazie pentru România să-şi reformeze economia