Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bogaţii României ar putea deveni în curând mai săraci

200811-8301.jpg

Bogaţii României ar putea deveni în curând mai săraci

Unii miliardari romani care au investit masiv în piaţa imobiliară ar putea pierde bani, din cauza declinului acesteia, pe fondul crizei financiare. Cei mai afectaţi sunt miliardarii care ocupă primele poziţii în Top 300 Capital.

Unii miliardari români care au investit masiv în piaţa imobiliară ar putea pierde bani, din cauza declinului acesteia, pe fondul crizei financiare.
Cei mai afectaţi sunt miliardarii care ocupă primele poziţii în Top 300 Capital. Între ei, se detaşează Gigi Becali. O mare parte din banii săi este investită în afaceri imobiliare, în special terenuri la periferia Capitalei, dar şi in alte zone ale ţării.
Finanţatorul echipei Steaua deţine 250 de hectare în Pipera şi câteva mii în provincie. Problema e că în urma crizei, preţul terenurilor, cândva de necontrolat, a scăzut. Un metru patrat în Pipera, de exemplu, costă acum circa patru sute de euro, cam la jumătate faţă de preţul de acum câteva luni.
Becali spunea recent că nu e îngrijorat, are bani puşi deoparte pentru zile negre. Între timp, nu poate decât să aştepte ca preţul terenurilor să crească din nou.
Probleme pare să aibă şi Ion Ţiriac. Omul de afaceri a investit şi el sume importante în afaceri imobiliare. El derulează proiecte rezidenţiale, de birouri şi comerciale. Şi aici însă există o cerere scăzută pe piaţă. Locuinţele noi sunt mai ieftine cu până la 20%. Chiriile spaţiilor comerciale s-au ieftinit şi ele.
În fine, previziunile nu sunt foarte optimiste nici pentru Dinu Patriciu. Omul de afaceri derulează în prezent proiecte imobiliare, în valoare totală de aproximativ o jumătate de miliard de euro. (CR - 27 November 2008;14h)