Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BRD România, între concedieri şi demisii voluntare. Société Générale, în aşteptarea ratingului Moody's

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Directorul general al băncii franceze Société Générale, Frédéric Oudéa, a confirmat marţi pentru publicaţia franceză Les Echos că instituţia are în vedere reduceri de personal în cadrul diviziilor de retail din România, Rusia, Polonia şi Egipt. Luni, Le Figaro vorbea despre un plan de reduceri „semnificative”. La Bucureşti, se vorbeşte însă despre „încurajarea plecărilor naturale” în loc de concedieri, aşa cum a declarat pentru Capital directorul general adjunct al BRD, Sorin Popa.

Preşedintele sindicatului Impact BRD, Cristian Mocanu, spune că a citit în presă despre potenţialele demiteri şi că a stabilit o întâlnire cu conducerea instituţiei pentru clarificări.

Oudéa: "Nu e recesiune, ci o creştere moderată..." De ce continuă să scadă acţiunile Société Générale

Motivul 1. Acţiunile grupului au scăzut în ultimele două luni cu 57%, apropiindu-se de nivelul critic înregistrat în martie 2009, perioadă de recesiune europeană. În ciuda faptului că Société Générale a anunţat luni măsuri de reducere a costurilor şi vânzarea de active (documentul pdf aici), acţiunile nu îşi revin. Şeful grupului, Frédéric Oudéa, pune evoluţia lor pe seama crizei datoriilor din Grecia şi dă asigurări că situaţia e sub control:

„Grupul nu este în pericol, are rezultate, este stabil în ciuda crizei care afectează pe toată lumea. Société Générale nu are nevoie de o recapitalizare. Ceea ce vedem acum în piaţă nu este recesiune, ci o creştere moderată. Facem tot posibilul ca să rezistăm în aceste vremuri grele.”

Luna trecută, grupul bancar a anunţat un profit net în scădere faţă de trimestrul II din 2011 cu 31 de procente, la 747 milioane de euro (1,07 miliarde de dolari). Expunerea la Grecia ar fi principalul motiv al scăderii. În planul de măsuri dat publicităţii luni, se arată că, până anul viitor, Société Générale intenţionează să elibereze capital de patru miliarde de euro prin vânzări de active şi reduceri de costuri. Un mod de a reasigura investitorii cu privire la situaţia financiară.

Motivul 2. Duminică, surse anonime au declarat că Moody’s ar intenţiona să retrogradeze ratingul principalelor bănci franceze - BNP Paribas, Crédit Agricole şi Société Générale – tot din cauza expunerii lor la datoria suverană a Greciei.

În urmă cu trei luni, agenţia a plasat sub revizuire ratingurile celor trei instituţii financiare. Dacă în cazul BNP Paribas şi Crédit Agricole era vorba de o retrogradare de o treaptă, în cazul Société Générale este vorba de două trepte de retrogradare a ratingului pentru datorii şi depozite. Sursele anonime susţin că finalizarea rapoartelor Moody’s ar trebui să aibă loc săptămâna aceasta (joi, ora 14:00, spun cei de la Le Figaro), având în vedere că aceste analize se fac de obicei într-un interval de trei luni.

Luni, acţiunile celor trei grupuri bancare au înregistrat un declin de 10 procente.

SocGen: "Nu suntem expuşi"

Într-un comunicat, Société Générale anunţă că are o expunere de doar 900 de milioane de euro faţă de Grecia şi nu are plasamente "semnificative" în datorii ale Irlandei şi Portugaliei.

În România, grupul controlează BRD - Groupe Société Générale, BRD Sogelease, BRD Finance, BRD Pensii, BRD Corporate Finance, ALD Automotive, BRD Asset Management şi BRD Asigurări de Viaţă. Société Générale deţine şi o participaţie de 15% la ECS, companie de finanţare pentru echipamente IT.

Vezi aici evoluţia acţiunilor Société Générale.