Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles dă bani pentru banca spaniolă, dar impune masive concedieri

spania.jpg

Bruxelles dă bani pentru banca spaniolă, dar impune masive concedieri

Comisia Europeană  a aprobat  astăzi  planurile de restructurare   ale celor patru bănci spaniole naționalizate.  Bănci ajunse în pragul falimentului în urma  crizei imobiliare, care a determinat în cele din urmă profunda recesiunea a economiei spaniole.  Astfel, aceste entități financiare vor putea primi la mijlocul lunii decembrie ajutorul de care au nevoie, pentru recapitalizare , sumă estimată de către ministrul economiei, Luis de Guindos,  la  doar 37 miliarde euro, cifra pe care multi o consideră insuficientă pentru a duce până la capăt asanarea sistemului financiar.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Astăzi, vicepresedintele Comisiei Europene a fost cel care  a prezentat condițiile pe care instituția comunitară  le va impune sistemului bancar spaniol pentru a putea debloca împrumutul  necesar restructurării celor patru bănci naționalizate.

Joaquín Almunia a anunțat că în primul rând se va impune o reducere a volumilui de activitate a acestor banci cu peste 60%. O semnificativă diminuare  a activității, care va atrage în cele din urma o multitudine de alte consecințe, cum ar fi: închiderea de filiale, reducere de personal, interzicerea operațiunilor financiare cu nivel ridicat de risc sau chiar lichidarea acestor entități, atunci când  prețul restructurării depășește valoarea activelor băncii.

În ciuda estimărilor agenției de rating  Oliver Wyman, care,  la cererea Guvernului Spaniei , aprecia într-un raport publicat cu două luni în urmă, că sistemul financiar ar avea nevoie de cel puțin 54 miliarde de euro, din cele 100 puse la dispoziție de  Comisia Europeană,  în cele din urmă suma totală, pe care o vor primi cele patru bănci, este de doar 37 miliarde.

 Din această sumă , aproape jumătate, adică 18 miliarde, va fi absorbită de Bankia, alte 5,5 miliarde  sunt destinate Băncii Novagalicia în timp ce CatalunyaCaixa va primi 9 miliarde, iar  Banco de Valencia 4,5 miliarde de euro.

Câte filiale vor fi închise sau cu câți angajați vor fi concediați, în urma acestui proces de restructurare?  Sunt intrebări la care  vicepreședintele Joaquín Almunia a evitat să raspundă.

 În schimb într-o alta conferință de presă, ținută tot astăzi de către președintele Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, am aflat care o să fie magnitudinea acestui profund proces de restructurare, numai în ceea ce privește această bancă.

Goirigolzarri  a început să explice, că obiectivul acestui proces este ca în 2015 Bankia să obțină un profit de cel puțin 1 miliard de euro, după ce anul acesta a însumat pierderi de peste 7 miliarde.  Dar înainte de a ajunge în 2015, va trebui să pună în aplicare un dur plan de restructurare. Plan care va începe cu închiderea a peste 1200 de filiale ale băncii, ceea ce va implica o  reducere a personalului cu aproape  30%. Din cei peste 20 de mii de angajați, Bankia ar trebui să ramănă cu doar 14.500. Pe de altă parte președintele  Bankia a dat asigurări că  va începe "imediat" discuții cu sindicatele pentru a ajunge la un acord privind soarta celor peste  6.000 de concediați.

De asemenea s-a anunțat că în contul acestui împrumut Bankia va începe sa transfere către Sareb, așa numita ”bancă rea”, active în valoare de peste 24 miliarde de euro cu o reducere de preț de aproape 30%.

În ceea ce privște Catalunya Caixa și Banco Novagalicia, în conferința de presă de astăzi, Joaquin Almunia a anunțat că statul va trebui să le vândă înainte de decembrie 2017, când ar trebui să ia sfârșit procesul de reformă a sistemului financiar. 

Conform autorităților de la Bruxelles, cele două entități nu ar putea  să supraviețuiască pe cont propriu, iar  Almunia a cerut în plus "lichidare ordonata"  și a altor bănci, pentru a nu impune eforturi suplimentare contribuabililor spanioli.

Moment dificil pentru sistemul bancar spaniol al cărui principal negoț era până acum  piața imobiliara, sector care continuă să scadă și să prezinte o proastă perspectivă.

Conform unui raport publicat ieri, în luna septembrie  băncile au încheiat 21.000 de contracte de credit ipotecar, cu 32% mai puțin decât în aceeași luna a anului 2011.  Ceea ce confirmă un declin al activității imobiliare de 29 de luni consecutive.

Și acestea  nu sunt singurele semne de îngrijorare.  Un nou raport publicat de către OCDE, descrie o perspectiva, care dă frisoane administrației de la Madrid.      

Organizația internațională pentru Cooperare și Dezvoltare Economică anticipează că cea mai grea perioadă pentru Spania încă nu a venit, și că aceasta va fi în 2013, când recesiunea economică va fi de 1,4%, iar șomajul va ajunge la 27% din populația activă.