Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles va negocia cu România şi FMI suma necesară ţării

200903-10348.jpg

Bruxelles va negocia cu România şi FMI suma necesară ţării

Comisia Europeană va primi cererea României de negociere a unui împrumut FMI şi o va analiza în următoarele zile când vor fi stabilite şi condiţiile împrumutului, a declarat luni searăla Bruxelles comisarul afacerilor monetare Juaquin Almunia.

Cererea României va ajunge la Comisia Europeană, fapt confirmat luni seară de comisarul Juaquin Almunia care a adăugat că UE dispune acum de suficiente resurse pentru a acorda ţării măcar o parte din suma necesară.

De curând limita superioară europeană de ajutor financiar pentru un stat aflat în dificultate a crescut de la 12 la 25 de miliarde de euro, din care doar nouă au fost folosite pentru Ungaria şi Letonia.

Almunia a adaugat că în zilele urmatoare, scrisoarea României va fi analizată şi că se vor incepe negocieri cu România şi cu FMI în cursul cărora vor fi estimate nevoia de bani a ţării şi condiţiile acordării unui imprumut.

Ajutorul financiar va urma doar după stabilirea condiţiilor care vor fi puse părţii române, a mai precizat comisarul care se exprimă în urma unei reuniuni a ţărilor zonei euro la BruxellesI acum când criza financiară şi economică se adânceşte. Miniştrii de finanţe ai zonei euro au constatat luni seară o netă degradare a situaţiei în comparaţie cu luna februarie şi nici un indicator economic nu arată acum o posibilitate de redresare rapidă.

Cu toate acestea, intrarea în zona euro nu se va face mai repede, contrar celor cerute de Ungaria şi Polonia, ţări a caror monedă naţională se depreciază rapid.

Regulile şi criteriile trebuie respectate, a precizat Jean-Claude Juncker, preşedintele eurogrupului. Nu este vorba de fetişism, a spus el, ci de un corp de reguli care contribuie la soliditatea zonei euro.

El a negat de asemeni posibilitatea ca o monedă naţională să fie testată mai puţin de doi ani în sistemul european de schimb, o anticameră azonei euro. Ungaria şi Polonia au cerut la începutul lunii ca această perioadă să fie scurtată la un an sau mai puţin.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles