Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Budapesta: Ratingul Moody's este o degradare nefondată

premierul-ungar-viktor-orban-alaturi-ministrul-finante-gyorgy-matolcsy-foto-reuters.jpg

Premierul ungar Viktor Orban, alături de ministrul de Finanţe, Gyorgy Matolcsy. Foto: Reuters

O nouă lovitură pentru Ungaria: agenţia de rating Moody's a anunţat că retrogradează nota de credit a ţării, Ungaria trecând acum în categoria "junk", adică speculativă. Reacţia guvernului de la Budapesta nu s-a lăsat mult aşteptată, ministrul maghiar al finanţelor evocând o degradare nefondată ce face parte din seria de atacuri speculative lansate împotriva Ungariei.

Corespondentul RFI la Budapesta, Lazlo Bihari:

La numai câteva ore după ce agenţia de rating Standard & Poor's a comunicat că amână deprecierea notei Ungariei până în februarie - dată la care este aşteptată finalizarea negocierilor cu FMI, recent contactat de guvernul Orban -, ca o adevărată lovitură de teatru, o altă mare agenţie de rating,, Moody's, a anunţat la miezul nopţii că a depreciat datoriile suverane ale ţării la categoria "junk", adică speculativă, nerecomandată investitorilor. Motivele invocate de Moody's sunt: dubiile privind finanţarea externă a statului, încetinirea creşterii economice, incertitudinea respectării ţintei de deficit bugetar, scăderea consumului intern şi a exporturilor, şi în sfârşit, problemele structurale ale şomajului ridicat şi ale slabei ocupări a forţei de muncă. A urmat apoi reacţia în lanţ a deprecierii în continuare vertiginoase a monedei naţionale, căderea spectaculoasă a cotaţiilor bursiere, creşterea randamentelor obligaţiunilor de stat şi a primelor de asigurare a acestora.

Moody's a decis calificarea Ungariei în categoria "recomandată investitorilor" acum 15 ani, în decembrie 1996, fiind precedată, respectiv urmată în acest gest şi de celelalte două mari agenţii de rating, Standard and Poor's  şi Fitch. Reacţia de miercuri a opoziţiei, a analiştilor, a presei neguvernamentale, a fost promptă şi categorică: ei cer în cor abandonarea politicii economice neortodoxe, demiterea ministrului economiei György Matolcsy, revizuirea substanţială a proiectului de buget pe 2012, considerat de pieţele financiare la fel de eronat ca şi politica economică urmată de mai bine de un an şi jumătate.

Esenţa acestei politici, denumită cu un eufemism neortodoxă, este intervenţia autoritară, fără apel, a statului în procesele economiei libere de piaţă, cum ar fi naţionalizarea caselor de pensii private, suprataxe aplicate unor întregi sectoare economice, mai ales acelora în care domină capitalul străin, renaţionalizarea unor mari companii - precum compania petrolieră Mol şi uzinele Raba. Dar se pare că picătura care a umplut paharul investitorilor a fost legea privind transformarea creditelor în franci elveţieni, euro şi yeni japonezi în credite în forinţi, la cursuri mult inferioare cursurilor de schimb oficiale de pe piaţă. Operaţiunea este în curs şi a provocat deja pierderi de miliarde de forinţi băncilor, mai ales austriece. Totodată, guvernul a refuzat implementarea de reforme structurale, implicând austeritate bugetară, deci noi sacrificii pentru populaţie.

Guvernul a reacţionat dur, calificând drept neprofesională retrogradarea Moody's și arătând că aceasta se încadrează în atacurile speculative financiare contra Ungariei. Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că politica sa economică rămâne neschimbată în ciuda atacurilor speculative, adăugând că acestea periclitează însăşi securitatea naţională a ţării. Autorii lor vor fi depistaţi, inclusiv cu ajutorul serviciilor secrete ale statului. Reacţia oficială este considerată de presă şi de analişti drept populistă, deplasată şi contra-productivă. O publicaţie online din Budapesta, de pildă, a anunţat pe prima pagină că a descoperit autorul atacurilor, şi acesta nu este altcineva decât: Mr. Market.