Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Buget Bulgaria: Pensia şi salariul minim vor fi majorate

bugetul-bulgar-fost-aprobat-miercuri.jpg

Bugetul bulgar a fost aprobat miercuri

Nu toate ţările europene merită criticate în contextul crizei economice. În Bulgaria, guvernul demonstrează prudenţă la prezentarea proiectului de buget. Viceprim-ministrul și ministrul de finanțe Simeon Diankov a declarat că Bulgaria este cea de a cincea țară în Uniunea Europeană, raportat la criteriul de stabilitate financiară. Creșterea economică prevăzută pentru anul viitor, de 2,9%, pare însă prea optimistă pe fundalul creșterii zero în cel de al treilea trimestru 2011.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:

Cele mai importante prevederi ale proiectului de buget:

  • Vor putea fi majorate pensia minimă, care acum este 67 de euro, pensia de urmaş și salariul minim. Acesta va fi majorat de la 135 la 145 de euro.

  • În vederea stabilizării sistemului de pensii, va fi majorată cu un an vârsta de pensionare: 64 de ani pentru bărbați, 61 de ani pentru femei. De asemenea, ministerul de finanțe propune majorarea de la 25 la 27 de ani a stagiului și reducerea de la 20 la 15 a numărului de salarii primite la pensionare de către polițiști și militari.

  • În vederea realizării unor economii bugetare, se va renunța la sporul de vechime în sectorul de stat. Salariile vor deveni bicomponente – 70% garantate și 30% în funcție de contribuția funcționarului respectiv. Ca primă reacţie, sindicatele au amenințat deja cu acțiuni naționale de protest.

  • Principalul scop al bugetului îl reprezintă stabilitatea financiară, cu un deficit bugetar prevăzut la numai 1,3% din PIB. Prin lege va fi interzisă depășirea limitei de 2%. Rezerva fiscală va fi menținută la actualul nivel de 2,3 miliarde euro.

  • Nu vor fi modificate TVA și taxele directe, care sunt printre cele mai mici în Uniunea Europeană. Taxa unică pe profit, de pildă, este de numai 10%.

  • Este așteptată o inflație anuală de 2,5%.

  • Ministerul de finanțe nu prevede în această etapă contractarea de noi credite din instituțiile financiare internaționale.

  • Datoria de stat nu va depăși 19% din PIB.

  • Pentru investițiile în vederea modernizării infrastructurii – autostrăzi, poduri, căi ferate și metroul din Sofia -, administraţia va conta în primul rând pe banii din programele și fondurile Uniunii Europene.

Reacţia opoziţiei

Opoziția de dreapta comentează că, în partea de venituri, bugetul este nerealist. În 2011, nivelul de absorbție a fondurilor europene este cel mai scăzut din ultimii ani. În primele nouă luni ale anului au fost atrase numai 300 de milioane de euro, iar proiectul de buget prevede la acest capitol o uriașă creștere: până la 2,7 miliarde.

Din opoziție se mai spune că nu poate fi evitată contractarea unor credite externe, în valoare de cel puțin 1 miliard de euro.

Ex-premierul Ivan Kostov a avertizat că se pregătește reluarea proiectului nuclear Belene cu bani din buget. Guvernul neagă aceasta posibilitate cu argumentul că, fără un investitor strategic occidental, proiectul va fi înghețat.

 
Petio Petkov Pensia şi salariul minim vor fi majorate în Bulgaria