Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bugetarii declanşează protestele

Sindicatele bugetarilor protestează faţă de intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru cele trei legi controversate: legea salarizării unitare în sistemul bugetar, legea educaţiei şi legea reorganizării agenţiilor statului. Dacă documentele vor fi promulgate marţi– aşa cum a fost anunţat – bugetarii încep greve şi mitinguri. Prima zi de protest: 5 octombrie.

Sindicatele pichetează, marţi, sediul Parlamentului, în semn de protest faţă de asumarea răspunderii Guvernului pentru trei legi, dintre care cea mai controversată e legea salarizării unitare în sistemul bugetar. Dacă documentul va fi promulgat, bugetarii ameninţă că vor organiza o grevă generală, in 5 octombrie.

Alături de profesori – care au boicotat, în unele zone, festivităţile de începere a noului an şcolar – nemulţumiţi sunt şi funcţionarii publici, medicii şi magistraţii.

Camera Federativă a Medicilor a cerut demisia Guvernului şi a anunţat că la greva din octombrie vor participa şi cadrele medicale. Preşedintele Camerei, Dan Pereţianu, spune, la RFI, că legea instituie grille de salarizare discriminatorii pentru medici.

Magistraţii au cerut preşedintelui Băsescu să medieze conflictul cu Guvernul, precizând că în afară de salarizare există o serie de probleme nerezolvate în sistem.

Un calendar al protestelor ar urma să fie stabilit marţi, în funcţie de decizia finală a Guvernului în ce priveşte asumarea răspunderii. Opoziţia a anunţat că nu va participa la şedinţa de marţi a Parlamentului.

Preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu