Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bugetul francez, un posibil plan de salvare a ratingului triplu A

Premierul Franţei, François Fillon, a făcut luni public noul plan de austeritate. Economiile de 7 miliarde de euro care vor fi făcute sunt necesare „pentru ca ţara să nu dea faliment”, spune şeful executivului de la Paris. François Fillon îşi propune ca Franţa să ajungă la un echilibru bugetar în 2016.

Noile măsuri de austeritate anunţate de François Fillon - după un prim plan de rigoare prezentat în august - au fost impuse în mare parte din cauza previziunilor, mai sumbre decât se aşteptau guvernanţii. În loc de cele 1,75 de procente de creştere pentru anul viitor, Franţa nu va cunoaşte o creştere mai mare de 1% anul viitor. După criza greacă şi incertitudinile privind Italia, Franţa a dorit să evite contagiunea şi suspiciunea. Planul de acum este destinat să liniştească pieţele bursiere fără să provoace însă noi agitaţii sociale - două obiective greu de atins în acelaşi timp.

Pentru a salva nota AAA a datoriei Franţei dată de agenţiile de rating, efortul merită să fie făcut. „Avem obiective şi un calendar intangibile. În 2012, vom aduce deficitul public la 4,5% din PIB, în 2013 la 3 procente şi la 2% un an mai târziu, pentru a ajunge la echilibru în 2016. Vă reamintesc că Franţa n-a avut un buget echilibrat din 1974 încoace”, punctează premierul Franţei.

Ce măsuri concrete a anunţat premierul francez

  • Ca să-şi atingă deci ţelurile plurianuale, iată principalele măsuri anunţate: se va mări TVA de la 5,5% la 7 procente, la toate serviciile şi produsele, cu excepţia celor de primă necesitate cum ar fi alimentele şi energia. Sunt deci afectate de această măsură în special cei din construcţii, care renovează case, şi patronii de restaurante care, de trei ani de zile, beneficiau de rata minimă de TVA.

  • Reforma pensilor - votată anul trecut - care prevede modificarea vârstei minime de pensionare de la 60 la 62 de ani, va fi aplicată cu un an mai repede, adică în 2017 în loc de 2018.

  • În următorii doi ani, societăţile care fac o cifră de afaceri mai mare de 250 de milioane de euro îşi vor vedea impozitele mărite cu 5%.

  • În sfârşit, la capitolul mari economii se va diminua rambursarea unor medicamente şi, de asemenea, se vor ajusta noi nişe fiscale de care beneficiază francezii sau firmele din Hexagon.

  • Ca o măsură simbolică, salariile preşedintelui Republicii şi cele ale miniştrilor vor fi îngheţate până la reechilibrarea finanţelor publice.

Reacţiile clasei politice, ale sindicatelor şi ale economiştilor

Pentru tabăra prezidenţială, adică pentru partidul conservator de guvernământ UMP, „măsurile luate de Fillon sunt curajoase”. Opoziţia a denunţat însă, cum era de aşteptat, toate aceste măsuri. Centristul François Bayrou spune că noul plan de austeritate „este lipsit de echitate”. Socialiştii, principala forţă politică de opoziţie de la Paris, constată că cele mai mari sacrificii le sunt cerute francezilor, populaţiei deci. Pentru purtătorul de cuvânt al socialiştilor, guvernul de la Paris "delapidează modelul social al ţării". Ecologiştii compară acest plan cu „un mea culpa ruşinos şi parţial pentru măsurile luate la începutul mandatului lui Sarkozy”. În sfârşit, extrema stângă vede în noul plan de economii „o provocare socială, o accelerare zdrobitoare şi catastrofală spre austeritate generalizată".

Principalele sindicate franceze denunţă în cor noile măsuri, faptul că guvernul le-a anunţat fără nici un anunţ prealabil. Ţinând cont de fermitatea declaraţiilor, nu se poate exclude o mobilizare naţională împotriva noilor măsuri. În sfârşit, economiştii au păreri divergente. Puţini dintre ei cred că Franţa va avea o creştere de 1% anul viitor, mulţi sunt pesimişti şi deci planul actual riscă să fie din nou revizuit. Cum însă măsurile sunt plurianuale, derulate pe 2012-2013-2014, e foarte posibil ca după alegerile de anul viitor să nu mai fie acelaşi guvern la comenzi. Unii dintre analişti compară în fapt acest plan de austeritate cu o operaţiune de marketing destinată să liniştească agenţiile de rating. Nu este însă sigur nici aşa că nota AAA dată datoriei Franţei o să fie menţinută anul viitor, de asemenea an electoral în Hexagon.

 
Vasile Damian, în dialog cu Ioana Haşu, despre planul de austeritate francez