Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria. Proiectul de buget, retras din dezbaterea parlamentului

ministrul-finante-simeon-djankov-care-descrie-bugetul-bulgar-2012-o-pizza-carne-presa-adauga-masline.jpg

Ministrul Simeon Diankov, care descrie bugetul bulgar pentru 2012 drept o pizza fără carne. Presa adaugă: "şi fără măsline..."

Viceprim-ministrul și ministrul de finanțe bulgar Simeon Diankov i-a surprins pe deputați prin declarația potrivit căreia proiectul de buget va fi retras din parlament și rectificat. Măsura, fără precedent, se impune ca o reacție la deteriorarea conjuncturii economice internaționale. Diankov a avertizat că următoarele şapte zile vor fi decisive pentru dezvoltarea Uniunii Europene, iar Bulgaria trebuie să fie pregătită pentru scenarii mai pesimiste.

De la Sofia, corespondentul RFI, Petio Petkov:

Viceprim-ministrul a promis că rectificarea proiectului de buget nu va afecta activitățile sociale. Reduceri se vor face însă în multe alte sectoare şi vor fi realizate concedieri în administrație la toate nivelurile. Din structura rezervei de stat, de pildă, vor pleca 600 de funcționari.

În vederea garantării stabilității sistemului social este posibilă majorarea, cu doi ani mai devreme, a vârstei de pensionare. Guvernul ar putea renunța la majorarea promisă a pensiilor în 2012.

Din buget nu va fi finanțat proiectul nuclear „Belene”.

Menținerea deficitului la nivelul prevăzut de 1,35% din PIB va rămâne principalul scop al politicii economice.

Primele reacţii

Opoziția socialistă a constatat că vechiul proiect de buget definit cu o săptămână în urmă drept pesimist devine astăzi unul optimist. Creșterea veniturilor bugetare cu echivalentul a 500 de milioane de euro pare puțin probabilă. În condițiile actuale, foarte greu vor putea fi asigurate și investițiile în valoare de 800 de milioane de euro. În locul creșterii prevăzute de aproape 3 procente, economia bulgară ar putea rămâne la nivelul anului 2011. Este posibilă, de altfel, și o scădere. Șomajul se va menține peste 12 procente.

Socialiștii întreabă de unde vor veni cele 500 de milioane de euro venituri suplimentare din TVA, în condițiile în care nu se prevede o creștere proporțională a consumului.

După cum a declarat fostul ministru al economiei și energeticii Rumen Ovciarov, este o absurditate și prognoza că, în cursul anului viitor, din fondurile Uniunii vor fi obținute 3 miliarde euro, având în vedere că totalul din ultimii patru ani este de 1,2 miliarde.

Numai în sistemul de pensii, deficitul este evaluat la 500 de milioane de euro și va fi acoperit din buget.

Stagiul de pensionare al militarilor și polițiștilor va putea fi majorat de la 25 la 27 de ani, iar recompensa financiară ar putea fi redusă de la 20 la 15 de salarii brute.

Va fi modificat sistemul de finanțare a spitalelor. Printre altele, noul ministru a propus lichidarea secțiilor de urgenţă.

Din Coaliția albastră – dreapta parlamentară – s-a propus emiterea de obligațiuni de stat. Guvernul însă nu prevede decât un singur împrumut, în valoare de 240 de milioane de euro, de la Banca Mondială, destinat modernizării căilor ferate.

 
Petio Petkov: Proiectul de buget a fost retras din dezbaterea parlamentului bulgar pentru a fi rectificat