Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bursele arabe scad după reducerea ratingului SUA

Primele efecte ale reducerii ratingul pentru economia Statelor Unite se fac deja simţite. Bursele arabe au scăzut puternic sâmbătă şi duminică, din cauza temerilor privind situaţia economică globală, după decizia agenţiei Standard & Poor's care a redus pentru prima dată în istorie ratingul Statelor Unite sub nivelul de top AAA.

Traderii saudiţi susţin însă că bursa locală a reacţionat mai mult la prăbuşirea burselor din întreaga lume în cursul săptămânii, decizia Standard & Poor's având un impact mai redus, deoarece ar fi fost anticipată de mulţi investitori.

Indicele Tadawul al bursei din Arabia Saudită a coborât sâmbătă cu 5,5%, cea mai accentuată scădere de la 1 martie, iar indicele DFM General al pieţei din Dubai a pierdut duminică 5,2%, cea mai slabă şedinţă din ianuarie.

Bursa de la New York a avut cea mai slabă săptămână din ultimele 32 de luni, în timp ce pieţele europene au înregistrat cele mai mari scăderi din noiembrie 2008. Indicele S&P 500 al bursei de la New York a pierdut 7,2%, iar Stoxx 600 Europe a căzut cu 9,9%.

De asemenea, preţul petrolului s-a retras cu 9,2%, la 86,88 dolari pe baril pentru piaţa americană.

Reuniune de urgenţă G7

Oficiali ai ministerelor de Finanţe din statele Grupului celor 20 de mari economii ale lumii au participat duminică la o teleconferinţă pentru a discuta criza datoriilor de stat din Europa şi reducerea ratingului Statelor Unite.

Pe de altă parte, statele Grupului celor Şapte mari economii ale lumii au convenit să convoace luni, înainte de deschiderea burselor din Asia, o conferinţă telefonică de urgenţă cu miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale.

Ministrul japonez al Finanţelor, Yoshishiko Noda, va promite în teleconferinţă că Japonia va continua să investească în titluri de trezorerie americane, scrie agenţia Kyodo, fără a preciza sursele informaţiilor.

Miniştrii vor discuta măsuri de prevenire a turbulenţelor pe pieţele financiare, în contextul problemelor din Statele Unite şi Europa, notează agenţia niponă.