Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bursele reacţionează negativ, după întâlnirea Sarkozy-Merkel

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Concluziile întâlnirii de marţi dintre Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel par să fie privite cu scepticism de bursele europene. Acestea au deschis miercuri în scădere, după ce preşedintele francez şi cancelarul german au anunţat mai multe soluţii la criza datoriilor.

Bursa din Milano a deschis şedinţa de miercuri în scădere cu 1%. Cea din Lisabona a debutat în coborâre cu 0,57%. Piaţa bursieră elveţiană a deschis în scădere cu 0,91%, în timp ce bursa din Frankfurt a debutat miercuri cu un minus de 1,41 procente. Probleme şi la bursa din Londra, care a scăzut cu 0,78%, iar cea din Paris a deschis cu un minus de 0,58 procente.

Titlurile operatorilor bursieri Deutsche Boerse şi London Stock Exchange au coborât cu peste 4%, după ce Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy au anunţat marţi că vor propune o taxă pe tranzacţiile financiare, pentru a descuraja specula.

 

Ce propun Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel?

 

Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel au propus crearea unui adevărat Guvern al zonei euro, care să fie condus de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei au propus de asemenea Uniunii Europene să instaureze o taxă pe tranzacţiile financiare.

Cei doi lideri politici şi-ar mai dori ca toţi cei 17 membri ai zonei euro să adopte până în vara anului viitor regula ce ar limita şi ar înscrie în Constituţia acestor ţări echilibrul bugetar.