Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Calculatorul joacă feste Ministerului Muncii

euro-bancnote-imprastiate.gif

Multe ONG-uri nu s-au putut înscrie on-line, pentru a putea obţine fonduri europene.

Scandal legat de lansarea depunerii de proiecte on-line, pentru atragerea de fonduri europene, în cadrul programului operaţional de dezvoltare a resurselor umane. Ministrul Muncii, Ioan Botiş a fost obligat să suspende întregul proces, după ce mai multe organizaţii neguvernamentale s-au plâns că nu se pot înscrie on-line cu proiecte.

Sute de organizaţii neguvernamentale s-au aliniat la start, într-o cursă contra cronometru, cu o miza importantă : 130 de milioane de euro, din fonduri europene, bani destinaţi categoriilor sociale vulnerabile.

Miza e cu atât mai mare, cu cât este vorba de ultimii bani alocaţi de programul Dezvoltarea Resurselor Umane, până în 2014.

Toţi s-au precipitat, aşadar, să depună proiecte, dar, surpriză : pagina de Internet a autorităţii de management a fost ore în şir imposibil de accesat.

Nu este prima oară când se întâmplă însă astfel de lucruri, ceea ce pune serios sub semnul întrebării acest sistem de selecţie on-line al autorităţii de management, explică la RFI Simona Constantinescu, reprezentanta Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Alte organizaţii neguvernamentale, cum ar fi Institutul de Politici Publice au contestat şi ele sistemul de atribuire a fondurilor europene. IPP avertizează chiar că ar putea semnala neregulile Comisiei şi Parlamentului European, chiar cu riscul blocării fondurilor europene.

Institutul pentru Politici Publice i-a semnalat problema şi premierului Emil Boc, cerându-i o intervenţie rapidă.