Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Castraveţii din România sunt "foarte sănătoşi"

castravetii-romania-sunt-foarte-sanatosi.jpg

Consumul de legume a scăzut, din cauza presupuşilor castraveţi contaminaţi (Foto: Reuters/Alexander Demianchuk)

Legumele şi fructele din România nu au o problemă de credibilitate, spune la RFI Valeriu Steriu, şeful comisiei prezidenţiale pentru Agricultură. "Consumatorii români trebuie să fie conştienţi că avem produse foarte sănătoase", declară el, în contextul isteriei europene provocate de bacteria E.coli, care s-a presupus iniţial că a contaminat castraveţii din Spania. Valeriu Steriu confirmă că în România există "câţiva producători care deja suferă şi încearcă să identifice în procedură de urgenţă alte pieţe".

Pentru Valeriu Steriu, isteria europeană cauzată de bacteria E.coli este nejustificată: "Aş spune că nu este justificată la acest nivel de isterie. Acum, pe de altă parte, vorbim de un număr semnificativ de persoane care au decedat şi ridică anumite semne de întrebare. Lucru care ar trebui în primul rând pe oficiali şi mai ales pe cei care fac toată informarea pe acest subiect să-i determine mai degrabă să încerce să promoveze foarte intens toate măsurile de igienă, măsurile care poate nu au fost respectate. Toate acestea ar trebui repetate obsesiv".

Valeriu Steriu confirmă că producătorii români au de suferit de pe urma scăderii consumului de legume la nivel european: "Noi aveam deja o pornire bună de câţiva ani pe exportul de legume şi de fructe şi în mod special exportul de castraveţi. Nu avem o problemă cu credibilitatea produsului, rămân în continuare produse de cea mai bună calitate. Mai degrabă avem probleme în clipa de faţă legate de scăderea consumului în Europa. Fermierii nu mai au desfacere pentru producţia din acest moment".

"O parte foarte mare din vest-europeni au preferat să nu mai consume castraveţi, lucru care creează de fapt o scădere a consumului şi de aici avem implicaţiile şi asupra fermierilor români", continuă Valeriu Steriu.

El precizează că produsele româneşti sunt "foarte sănătoase". "Este cert că avem câţiva producători care deja suferă şi încearcă să identifice în procedură de urgenţă alte pieţe. Consumatorii români să fie conştienţi că avem produse foarte sănătoase, verificate foarte bine de autorităţi, astfel încât să nu avem o scădere a consumului pe piaţa internă", explică Valeriu Steriu.

 
Valeriu Steriu, intervievat de Cosmin Ruscior despre exporturile de castraveţi