Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CC dă dreptate statului în conflictul cu magistraţii

200905-12455.jpg

CC dă dreptate statului în conflictul cu magistraţii

Veste proastă pentru magistraţi : Curtea Constituţională a
constatat, miercuri, 27 mai, existenţa unui conflict de natură
constituţională între Curtea Supremă, pe de o parte şi Legislativ şi
Executiv, pe de altă parte.

Veste proastă pentru magistraţi : Curtea Constituţională a constatat, miercuri, 27 mai, existenţa unui conflict de natură constituţională între Curtea Supremă, pe de o parte şi Legislativ şi Executiv, pe de altă parte.

Practic, Curtea Constituţională îi dă dreptate preşedintelui Traian Băsescu, după ce şeful statului a sesizat instanţa, pe motiv că puterea judecătorească şi-a depăşit atribuţiile în privinţa sporurilor salariale pentru magistraţi şi personalul asimilat.

"Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, pe de o parte şi Parlamentul României şi Guvernul României, pe de altă parte", potrivit deciziei Curţii Constituţionale. Motivaţia încă nu a fost publicată.

Autorităţile au sesizat Curtea din cauza salariilor magistraţilor, acuzând instanţele că şi-au arogat rolul de legiuitor. Conflictul pleacă de la faptul că judecătorii au dat câştig de cauză magistraţilor, care şi-au cerut drepturile salariale în instanţă.

Instanţele şi-au arogat competenţe ce aparţin autorităţii legislative. Iată ce spunea recent şeful statului, care a sesizat Curtea Constituţională. Traian Băsescu a înaintat Curţii o cerere de rezolvare a conflictului de natură constituţională dintre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentul României şi Guvernul României. (CR - 27 mai 2009;16h)