Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce cred fermierii români despre reforma PAC?

ce-cred-fermierii-romani-reforma-pac.jpg

Ce cred fermierii români despre reforma PAC?

Ce părere au micii fermieri români despre propunerile privind reforma Politicii Agricole Comune prezentate miercuri?

Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale Legume şi Fructe, Mircea Croitoru, spune că propunerile privind reforma agricolă comună sunt excelente.

Micii fermieri se tem însă că indiferent de cum va arăta reforma pe agricultură – măsurile vor fi anihilate de birocraţia internă. „Propunerile mi se par foarte bune pentru producătorii români” spune Mircea Croitoru.

„Unde ne blocăm însă: de exemplu noi la ora actuală stăm foarte prost la accesarea fondurilor pentru tinerii fermieri”, explică Mircea Croitoru. „Este un sprijin dat prin care tinerii fermieri pot lua 25 de mii de euro. Dar din cauza birocraţiei se blochează aceste fonduri.Prea multă maculatură şi prea multe drumuri îi fac pe aceştia în final să renunţe la bani.”

„Sunt dezamăgit că propuneri legislative la noi în ţară avem, legislaţie avem, dar nu se aplică şi nu vedem niciun beneficiu în favoarea micului producător pe care îl şi reprezint” mai spune reprezentantul micilor fermieri.Amintim, Comisia Europeană a propus miercuri o reformă a Politicii Agricole Comune (PAC).

Potrivit proiectului, subvenţiile pentru fermieri (vorbim despre 280 de miliarde de euro pentru şapte ani) vor fi mai echitabil şi mai echilibrat împărţite  între estul şi vestul Europei. O altă propunere este plafonarea subvenţiilor pentru fermele mari. Micii fermieri şi fermierii tineri sunt încurajaţi. PAC devine şi mai ecologică şi apare un nou concept, de "fermier activ". Reforma ar urma să intre în vigoare în 2014.

 
Andreea Orosz despre ce cred fermierii români despre reforma PAC?