Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CE: Măsuri dure contra manipulării dobânzilor interbancare

dobanzi.jpg

CE: Măsuri dure contra manipulării dobânzilor interbancare

Comisia Europeană ia măsuri dure pentru a preveni apariţia unor noi scandaluri legate de manipularea dobânzilor interbancare : după cel legat de manipularea LIBOR de către mai multe bănci, în principal britanice, Bruxellesul a interzis sub ameninţarea sancţiunilor penale operaţiunile de acest fel.

Utilizarea de către bănci a informaţiilor privilegiate sau manipularea pieţei, în special a indicilor LIBOR şi EURIBOR, vor fi asimilate pe viitor infracţiunilor şi interzise…

Cel puţin asta îşi doreşte Comisia Europeană, care ar vrea ca fiecare stat membru să introducă în legislaţia naţională sancţiuni penale împotriva a ceea ce comisarul european pentru piaţa internă Michel Barnier califică drept “un exemplu de comportament scandalos al băncilor” şi “un act reprobabil”.

Şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a pledat pentru astfel de măsuri “disuasive” care “să pună capăt infracţionalităţii din sectorul bancar”. Comisia Europeană nu a stabilit însă deocamdată ce tip de sancţiuni penale ar trebui introduse lăsând acest lucru la latitudinea statelor membre.


Între timp, apar noi efecte ale scandalului manipulării LIBOR : marile fonduri de investiţii BlackRock, Fidelity Investments şi Vanguard Group, care administrează active totale de peste 7.000 miliarde de dolari, fac calcule pentru a stabili cât au pierdut exact clienţii lor în urma acestui scandal înainte de a le cere în justiţie bancherilor implicaţi plata de despăgubiri.

Agenţia de presă Bloomberg scrie, citând specialişti în domeniu, că « litigiile legate de manipularea LIBOR au potenţialul să devină cea mai mare serie de procese rezultată din criza financiară, deoarece indicele influenţează atât de multe tranzacţii şi este de bază pentru extrem de multe contracte ».

Pe lângă fondurile de investiţii, băncile implicate în manipularea dobânzilor ar putea fi acţionate în justiţie şi de instituţii de credit care nu participă la calculul zilnic al LIBOR. În timp ce fondurile de investiţii sunt afectate în principal prin subestimarea dobânzilor, "umflarea" artificială a LIBOR este păguboasă pentru investitori în căutare de finanţare pentru diverse tranzacţii sau proiecte, precum fondurile de capital privat, care au nevoie de dobânzi cât mai mici.


Vă reamintim, autorităţile de reglementare a pieţelor financiare din ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Japonia sau Elveţia anchetează manipularea LIBOR de către marile bănci care raportează zilnic estimările privind dobânzile de pe piaţa interbancară. Banca britanică Barclays, una dintre cele mai mari din lume, a încheiat recent o înţelegere cu autorităţile din Marea Britanie şi Statele Unite, admiţând că a participat la manipularea LIBOR. Acum, autorităţile iau în calcul urmărirea penală a traderilor implicaţi în manipularea indicelui, care poate conduce la pedepse cu închisoarea.