Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE: Trei fonduri regionale din cinci vor fi presuspendate

Programele de dezvoltare regională, transport şi competitivitate economică vor fi presuspendate, joi, 25 octombrie, de serviciile de politică regională ale Comisiei Europene. Acţiunea, concepută ca un avertisment, nu priveşte în fiecare caz integralitatea proiectelor. Banii ar mai putea fi recuperaţi până la sfârşitul anului 2013.

Programul de dezvoltare regională va avea cinci axe prioritare si jumatate presuspendate din cele sase pe care le poseda. Transporturile se vad private de 2 linii de finantare (2 axe prioritare din patru), iar programul  de competitivitate economica este presuspendat complet (toate cele cinci axe prioritare).

Programul operational de mediu si cel privind asistenta tehnica scapa pentru moment acestei pedepse.

Cele trei programe care vor intra in presuspendare au finantari toatale diferite: transporturile au 4.56 de miliarde de euro, dezvoltarea regionala se ridica la 3.7 miliarde de euro, iar competitivitatea economica are o finantare de 2.5 miliarde (singura care va fi complet presuspendata).

Comisia Europeana lucreaza inca la cele trei scrisori de notificare care vor fi trimise joi la Bucuresti. Ele vor contine sugestii despre cum sa se procedeze pentru a se ameliora sistemul românesc de audit, aflat la baza problemei. 

Incepînd de acum, autoritatile române au aproximativ doua luni la dispozitie pentru a face sa mearga acest sistem menit sa verifice utilizarea banilor comunitari.

Bruxelles-ul nu se asteapta ca toate problemele sa fie rezolvate in aceste doua luni, ci doreste sa se vada o evolutie clara in directia cea buna. Intre timp, fondurile sint doar amenintate cu blocarea, si sa nu fi fost oricum intrerupte printr-un acord cu partea româna, ele ar fi curs mai departe.

Daca aceasta evolutie pozitiva nu va fi insa observata,  atunci fondurile vor fi blocate (suspendate) printr-o decizie a intregului colegiu de comisari.

In acest caz extrem, fondurile nu sint neaparat pierdute, ci doar blocate, daca autoritatile române amelioreaza sistemul de audit pâna la sfârsitul perioadei actuale de finantare.

Ce se reproseaza

Sistemul de audit românesc functioneaza deficitar mai ales in ceea ce priveste licitatiile publice. Aici a fost observata impunerea de «criterii restrictive, discriminari si excesive». La fel, au fost semnalate «excluderi nejustitificate» ale unor participanti ca si castigarea licitatiilor de cei care nu intrunesc criteriile minime.

Comisia Europeana va specifica in scrisorile ce vor fi primite joi ca doreste acum „actiuni concrete” din partea autoritatilor române si nu doar «promisiuni».

Corectiile definitive 2007-2011

In paralel, Comisia Europeana a stabilit ca unele « corectii definitive » sa fie aplicate pentru patru fonduri regionale din cinci si pentru perioada 2007-2011.

Acest aspect, nelegat de presuspendarea fondurilor, va fi inclus intr-un comunicat pregatit de Comisia Europeana tot pentru joi, 25 octombrie.

Situatia este datorata diferitelor iregularitati observate in perioada amintita, in cadrul poreiectelor transport, dezvoltare regionala, competitivitate economica si mediu.

Nivelul corectiilor (al penalitatilor) variaza intre 10 si 25% din costul proiectelor, in functie de natura si de gravitatea problemei depistate. El poate face obiectul unei concilieri cu partea romana.

Odata ce suma finala a corectiilor va fi stabilita, banii vor fi fie recuperati, fie ei nu vor fi trimisi in România, daca pentru un proiect vizat aici nu s-au angajat inca platile.

In cazul in care ei trebuie recuperati, vor fi recuperati de la beneficiar. Autoritatile romane si Comisia Europeana incearca, insa, sa conturneze aceasta stare de fapt prin angajaraea bugetului de stat astfel incat beneficiarii sa nu sufere din cauza unei probleme a sistemului.

Dar nici aici teoretic banii nu sint pierduri, ei mai pot fi  folositi pe alte proiecte, diferite de cele unde s-au identificat iregularitati, si asta tot pâna la sfârsitul anului 2013.