Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cea mai mare bancă americană, retrogradată de Agenţia Fitch

Agenţia de rating Fitch a anunţat vineri că retrogradează nota celei mai mari bănci americane, JPMorgan Chase, ca semn de îngrijorare pentru lichidităţile acesteia după pierderile masive anunţate în ajun, transmite AFP, citată de Agerpres. Şi Agenţia de rating Standard and Poor's a anunţat că va scădea perspectivele de rating pentru JPMorgan Chase. Banca americană a dezvaluit vineri pierderi de 2 miliarde de dolari cauzate de divizia de investiţii.

Ratingul pe termen lung şi cel de soliditate financiară au fost coborâte la 'A+' faţă de 'AA-', iar agenţia de evaluare Fitch a plasat aceste note sub perspectivă negativă, fapt ce înseamnă că ar putea să le retrogradeze din nou pe termen scurt.

'Fitch consideră că dimensiunea pierderilor este controlabilă. Acestea fiind spuse, amploarea pierderilor şi faptul că aceste poziţii /nu pot fi lichidate rapid/ implică o pierdere de lichidităţi', motivează agenţia într-un comunicat.

'Aceasta ridică, de asemenea, semne de întrebare în legătură cu apetitul pentru risc al JPMorgan Chase, cadrul său de gestionare a riscurilor, practicile sale şi supravegherea sa', adaugă Fitch, care concluzionează că 'riscurile potenţiale pentru reputaţia' băncii nu mai corespund ratingului 'AA-'.

De asemenea, si Agenţia de rating Standard and Poor's a anunţat că va scădea perspectivele de rating pentru JPMorgan Chase.

Contractele futures pe acţiunile băncii au scăzut vineri cu 9% după închiderea bursei americane ca urmare anunţului făcut joi cu privire la o pierdere surprinzătoare de 2 miliarde de dolari în urma tranzacţiilor de produse financiare derivate.