Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ceauşescu, în presa internaţională

ceausescu-20100722102331.jpg

Presa internaţională vorbeşte despre deshumarea soţilor Ceauşescu. Reuters/Radu Sigheti

Ziarele franceze şi europene s-au arătat interesate şi ele de subiectul deshumării soților Ceaușescu. Presa audiovizuală a difuzat reportaje de la București şi a rememorat momentele din decembrie 1989. Libération se întreabă: „Oare se va face lumină asupra întunecaţilor Ceaușescu?”. Financial Times subliniază nostalgia pe care unii români o au pentru perioada comunismului. „Cadavrul fostului dictator român deshumat”, scrie şi publicația germană Bild.

Ziarele franceze şi europene s-au arătat interesate şi ele de subiectul deshumării soților Ceaușescu. Presa audiovizuală a difuzat reportaje de la București şi a rememorat momentele din decembrie 1989.

Libération se întreabă: „Oare se va face lumină asupra întunecaţilor Ceaușescu?”. Este un articol semnat de Luca Niculescu. Misterul are mai bine de 20 de ani. Cele două corpuri îngropate într-o seară din decembrie 89 aparțin oare Elenei şi lui Nicolae Ceaușescu.

Statul român nu a dat încă un răspuns formal la această întrebare. Exhumarea fostului dictator român Nicolae Ceauşescu şi a soţiei acestuia, Elena a fost posibilă după douăzeci şi unu de ani.

Aceasta a început miercuri pentru a verifica identitatea prin efectuarea unor teste ADN, scrie Le Monde în ediția electronică.

Le Figaro titrează: „Soții Ceaușescu deshumați pentru verificarea identității. Figaro se arata puțin superficial, probabil autorul articolului s-a uitat pe știrile apărute chiar în decembrie 89, deoarece scrie: „au fost executați după ce au fost prinși când încercau să fugă din ţară.

Le Parisien scrie – „Exhumarea soților Ceaușescu: ginerele afirmă ca a recunoscut paltonul socrului”.

Şi în Italia subiectul a captivat ziarele.

Il Messaggero titrează: „Cadavrele soţilor Ceaușescu exhumate – polemică în România.

Il Tempo scrie că erau îngropați în altă parte cu nume false.

Un titlu ceva mai lung in Corriere della Sera: „Au fost judecaţi pe 25 decembrie 1989. În România sunt deshumate cadavrele soţilor Ceaușescu. Obiectivul este de a stabili identitatea cadavrelor cu un test ADN”.

Dezgroparea soților Ceaușescu sau a fostului dictator român Ceaușescu şi a soției sale, sunt titlurile din Times, The Guardian dar şi din ziarele spaniole ABC şi El Pais. Acestea din urmă ne informează că deshumarea a început, a declarat un angajat al cimitirului din Bucureşti, sub protecţia anonimatului, reporterilor fiindu-le interzisă intrarea în cimitir.

Să notăm articolul din Financial Times care subliniază nostalgia pe care unii români o au pentru perioada comunismului. Unii români cred că „revoluţia a fost de fapt o lovitură de palat pusă la cale de oficiali frustraţi din Partidul Comunist".

„Cadavrul fostului dictator român deshumat”, scrie publicația germană Bild. Toate articolele sunt însoțite de fotografii cu execuția de la Târgoviște sau de la ultimul miting din Piața Palatului şi de la cimitirul Ghencea.