Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cei mai mari zece datornici au de virat aproape 1 miliard de euro la bugetul statului

Zece agenţi economici, aproape 1 miliard de euro datorii la bugetul de stat. Cine sunt cei mai mari datornici ai României? Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pe primele şase luni ale anului, preluate de Capital, în top cinci se regăsesc principalele companii miniere şi feroviare administrate de statul român.

Cei mai mari datornici ai României au de virat la buget 962 de milioane de euro. Potrivit datelor Fiscului din prima jumătate a anului, opt dintre restanţieri sunt companii administrate de stat, iar primii cinci vin din sectorul minier şi feroviar. Astfel, pe primul loc în top regăsim, ca şi în anii trecuţi, Compania Naţională a Huilei Petroşani, cu aproape jumătate din datoria totală: 440 de milioane de euro.

Pe locul doi, la finele primului semestru al anului, CFR SA datora 235 de milioane de euro. Pe locurile trei şi patru avem alte două companii din sectorul de stat: Electrificare CFR, cu 61 milioane de euro, respectiv CFR Marfă, cu 59 de milioane euro.

Top cinci se încheie cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, cu circa 44 milioane de euro. Revenind la sectorul feroviar, Telecomunicaţii CFR ocupă locul şase, cu 32,8 milioane de euro datorii.

În sfârşit, pe locurile şapte şi opt regăsim două companii private. European Food, compania fraţilor Micula, prezenţi în Top 300 Capital, avea la 30 iunie restanţe de aproape 32 milioane de euro către bugetul de stat.

Următoarea clasată, Silo Impex 2007 SRL, are de achitat la buget puţin peste 21 de milioane de euro. Locul nouă este ocupat de Electrica Serv, cu datorii de 78,6 milioane de lei. În fine, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare avea de plată, la finele primului semestru al anului, aproape 18 milioane euro