Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Centrul economiei mondiale se deplasează către Asia-Pacific

barack-obama-parasind-conferinta-honolulu-hawaii-foto-reuters.jpg

Barack Obama, părăsind conferinţa din Honolulu, Hawaii. Foto: Reuters

În timp ce Uniunea Europeană este împotmolită într-o criză extrem de nefastă pentru imaginea sa internaţională, centrul economiei mondiale se deplasează spre Asia şi regiunea Pacificului. Statele Unite ale Americii recunosc de altfel deschis că interesele lor majore se află acum în această zonă, unde se şi află într-o deplasare de nouă zile preşedintele Barack Obama. Pentru mulţi comentatori, Europa este deja considerată drept un continent aflat la periferia economiei mondiale.

Europenii trebuie să se obişnuiască acum cu acest nou statut, de spaţiu periferic. Sigur, le va fi greu să accepte această retrogradare după ce s-au considerat în centrul lumii şi au dominat lumea, prin aventura lor colonială, şi prin modelul industrial lansat de ei, timp de câteva secole. Acum însă, energiile lumii s-au concentrat în cu totul altă arie a globului, adică acolo unde se află primele trei mari economii mondiale: Statele Unite, China şi Pacificul. Nu este greu de constatat, la o simplă consultare a globului terestru, că toate aceste trei ţări sunt scăldate de apele Pacificului.

Gigantul american priveşte spre Pacific

După ce Statele Unite şi-au concentrat industria de divertisment şi noile tehnologii în California, tot acest gigant a început să privească spre Pacific ca şi cum în acea direcţie s-ar situa viitorul. Nici preşedintele Barack Obama şi nici şeful diplomaţiei americane, Hillary Clinton, nu-şi ascund de altfel convingerea că viitorul Statelor Unite se construieşte prin integrarea regională a acestei imense zone.

Săptămâna trecută, cu ocazia unui summit Asia-Pacific reunit la Honolulu, Hawaii, Barack Obama a evocat proiectul realizării celei mai vaste zone de liber-schimb din lume. Zonă spre care priveste de altfel cu foarte mare interes şi Rusia, întrucât şi ea are ieşire la Pacific. Joi şi vineri, la Bali, în Indonezia, are loc un nou summit, cel al ţărilor din Asia Orientală, grup format din 18 state în care trăieşte jumătate din populaţia globului. Sâmbătă, la masa discuţiilor sunt invitate şi ţările din ASEAN, Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est.

Pe fondul acestei lungi călătorii în Asia, de nouă sau zece zile, Barack Obama a fost criticat la el acasă. Unora li s-a părut prea lungă această deplasare, într-un context în care economia americană dă rateuri. Casa Albă a dat însă imediat replica, rezumată de fapt la această frază: când Barack Obama călătoreşte în Asia, sunt create noi locuri de muncă pentru americani. Ceea ce se dovedeşte perfect adevărat. Cu câteva ore înainte ca Barack Obama să coboare din avion în Indonezia, Compania indondeziană Lion Air a anunţat că va cumpăra 230 de aparate de tip Boeing 737 pentru o sumă care se ridică la aproape 22 de miliarde de dolari. Vânzarea este oficializată vineri, în prezenţa preşedintelui american.

Pe cât de mare este dorinţa acestor state de a-şi amplifica schimburile comerciale şi de a profita de numeroasele oportunităţi ale mondializării, pe atât de mari rămân însă şi rivalităţile lor, mai ales în Marea Chinei meridionale, unde au fost identificate mari rezerve de petrol şi gaze. Vietnamul, Malaezia şi Filipine revendică şi ele unele drepturi în acest bazin, iar Statele Unite se tem că puterea de la Beijing ar putea limita libera navigaţie în această mare considerată principala autorută maritimă a comerţului mondial. Nu întâmplător SUA continuă să se poziţioneze strategic în regiune şi anunţă deschiderea unei baze militare în Australia. Iată deci un tablou complicat şi în plină evoluţie într-un spaţiu unde bate inima economiei mondiale şi de unde s-a deplasat busola viitorului.

 
Matei Vişniec: Centrul economiei mondiale se deplasează către Asia-Pacific