Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China: "Democraţia nu ţine de foame"

SUA si Europa sunt în datorii până peste cap, China este atat de puternică la nivel mondial cum n-a fost niciodată. Şi totuşi, funcţionarii chinezi nu se simt luaţi în serios. Adjunctul ministrului chinez de externe încheie socotelile cu Occidentul: Vestul e cu nasul pe sus şi nedemn de încredere. Democraţia nu ţine de foame.

Relatiile Vestului cu China sunt tensionate. Beijingul se teme pentru miliardele investite in titluri de stat americane, Washingtonul ii reproseaza o politica monetara egoista. Asa ca doamna ministru adjunct de externe Fu Ying a iesit la rampa sa acuze atitudinea Occidentului fata de tara sa.

"Vestul e cu nasul pe sus", europenii si americanii au tendinta sa aplice Chinei "vechiul sablon al Razboiului Rece. China e foarte mirata de acest lucru", spune doamna Fu intr-un interviu acordat presei germane.

Atitudinea Europei si a Americii in chestiunea drepturilor omului este ingusta si Vestul trebuie sa accepte ca mai exista si alte sisteme politice in afara modelului occidental de democratie. "Democratia in sine nu tine de foame", afirma ministrul chinez. La intrebarea despre soarta artistului chinez Ai Weiwei, incarcerat de peste 80 de zile, doamna Fu raspunde: "Pentru dumneavoastra exista drepturi ale omului numai in cazul unor persoane care incalca legile sau submineaza puterea de stat".

Pentru ministrul chinez, comportamentul guvernelor vestice este extrem de gresit: "De ce cheltuie mai multi bani decat au? De ce fac promisiuni pe care nu le pot respecta?". In chestiunea crizei datoriilor, oficialul chinez a subliniat ca extinderea fenomenului ar avea impact negativ asupra tarii sale, asa ca se bucura de concluziile summitului de urgenta dintre Angela Merkel si Nicolas Sarkozy de luna trecuta.

Stirea conform careia China a testat cu succes primul sau portavion a facut inconjurul lumii. Multi analisti si observatori au adus din nou in discutie programul de inarmare al Chinei. Doamna Fu a declarat in context ca "China nu doreste sa cucereasca lumea, dar da, are un portavion". Mult mai importanta ar fi pentru Beijing combaterea saraciei, conform ministrului. "Generstia fiicei mele este prima care nu stie ce inseamna foamete. Este un progres urias", a mai spus Fu Ying.

Cat de diferite sunt parerile Vestului si ale Chinei in chestiunea drepturilor omului s-a aratat din nou duminica. Vicepresedintele american Joe Biden a participat la o intalnire cu cateva sute de studenti la universitatea din Chengdu. Cu aceasta ocazie el a cerut administratie comuniste sa aprecieze un posibil dialog intre opozitie, studenti si guvern. Dificultatile devin si mai mari atunci cand nu exista libertate, a spus Biden in capitala provinciei Sichuan.

De teama ca protestele din lumea araba s-ar putea manifesta ca tendinta si in China, guvernul de la Beijing a inasprit opresiunea criticilor regimului. Zeci de scriitori, avocati si activisti pentru drepturile omului au fost incarcerati sau pusi sub arest al domiciliu in ultimele luni.