Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China devansează Europa în crearea unei super agenţii de rating

O agenţie de rating europeană nu va fi creată spune Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso în timp ce China se pare că va realiza acest proiect şi-l va implanta în Europa.

Apelurile Parlamentului European nu au fost auzite în spaţiul comunitar dar pentru aceleaşi motive ca cele expuse în iunie de parlamentarii europeni, China se gândeşte să creeze o super agenţie de rating.
Aceasta le va pune la locul lor şi le va concura direct pe cele trei mari agenţii bazate în SUA care pentru moment dictează în mod sadic moralul finanţelor mondiale.
Aceste agenţii de rating nu sunt suficient de transparente şi prezintă adesea conflicte de interese, iată motivul pentru care Parlamentul European a votat în iunie un raport care prevedea reglementarea lor prin crearea unei fundaţii europene transparente.

Scăderea ratingului de ţară efectuat de diversele agenţii crează  întotdeauna panică pe pieţele financiare, aceste agenţii scapă astăzi de sub orice control.
Liderii UE nu au luat în serios această idee a Parlamentului European, poziţia lor a fost comunicată acum de José Manuel Barroso, care se exprimă în Australia, la Canberra. "Că suntem sau nu de acord cu deciziile agenţiilor de rating, un lucru e sigur", a spus el. "Trebuie să reducem deficitele bugetare pentru a asigura stabilitatea pieţelor financiare".
Ce-i drept, deciziile politice şi financiare pe care le iau mai marii lumii sunt, de la începutul crizei financiare din 2008 , condiţionate adesea de reacţia agenţiilor de rating. Dar o agenţie europeană de rating ar fi putut fi nu ceea ce-şi doreau deputaţii europeni, anume  o contrabalanta la agenţiile existente, ci doar un alt organism comunitar lipsit de credibilitate.
"Există riscul să creăm astfel o agenţie a veştilor bune, unde doar efectele pozitive ale pieţelor financiare ar fi reflectate", au explicat pentru RFI surse comunitare.
Între timp, realitatea lumii finanţelor dă dreptate Parlamentului European care susţine că din 2008, cele trei mari agenţii de notaţie sunt stăpânele situaţiei. Ele controlează frica şi panica financiară cu care uneori jonglează.


Săptămâna trecută , agenţia Standard &Poor's preconiza intrarea economiei europene într-o nouă recesiune din cauza recentei căderi a bursei.
Agenţia prevede de asemenea o creştere în 2011 a PIB de 1.7% faţă de 1.9% anticipată de Comisia Europeană şi de 1,5% în 2012 faţă de  1.8% prevăzute tot de Comisia Europeană. Cu toate că José Manuel Barroso s-a grăbit să dezmintă acestea  spunând că la nivel comunitar această recesiune nu este anticipată, problema rămâne iar verdictul agenţiei crează deja dubii pe pieţele financiare.


Iar în timp ce europenii se confundă în dezminţiri şi acuzaţii, China îşi expune treptat planurile. Presa chineză arată că agenţia chineză de rating se află deja în discuţii cu organisme similare din Koreea de Sud, Germania, Rusia, India şi Brazilia.
Super agenţia care s-ar putea naşte în urma acestui acord va fi găzduită probabil de o ţară europeană, acordurile finale se pare că vor fi discutate în lunile viitoare la Frankfurt.