
Economie
China vrea să scoată Spania din groapă
keqiang-li-afp-vice-premier-chinez.jpg

Numele acestui demnitar chinez, care a sosit marţi la Madrid şi care urmează să mai meargă în zilele următoare în Marea Britanie şi în Germania merită reţinut, pentru că el este considerat succesorul premierului Wen Jiabao, succesiune care ar urma să se producă în 2013.
Li Keqiang este purtătorul unui mesaj foarte clar în Europa, după cum reiese şi dintr-un interviu publicat în presa spaniolă. China - spune el - "este un investitor responsabil şi durabil pe piaţa europeană" şi poate juca un rol central în stabilizarea financiară a Spaniei, dar şi a zonei euro, aflate în plină turbulenţă şi sub tirul unor atacuri din partea pieţelor financiare.
Nu este greu de înţeles de ce China este interesată ca Europa să iasă cât mai repede din criza economică şi financiară : numai aşa, marea masă de consumatori de patru sute de milioane de persoane, pe care o reprezintă Europa îşi va regăsi puterea de cumpărare şi va achiziţiona din nou, masiv, produse chinezeşti.
Într-un moment, însă, când relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt şi ele în plină turbulenţă, Beijingul mai este interesat ca economia europeană să fie cât mai ancorată, legată, dacă nu chiar şi dependentă de cea chineză. De unde şi intenţia Chinei de a profita de piaţa europeană a datoriei publice.
Iată-i deci pe europeni în situaţia de a accepta asistenţa unui medic chinez pentru economia lor bolnavă. Inversarea rolurilor planetare între China şi Europa este totuşi uluitoare : cu 25 de ani în urmă, obsesia autorităţilor chineze era de a putea asigura fiecărui locuitor al ţării o farfurie de orez. Astăzi, autorităţile de la Beijing îşi exprimă temerea că "boala gravă" de care suferă economia europeană ar putea deveni una "cronică".