Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chişinăul opreşte exportul de cereale

grau-camp.jpg

Republica Moldova restricţionează exporturile de cereale.

Guvernul Republicii Moldova intenţionează să restricţioneze exportul de cereale, pentru a preîntâmpina o creştere a preţurilor la pâine. Deşi nu au luat încă o decizie finală, autorităţile de la Chişinău se arată alarmate de scumpirea produselor alimentare din ultimul timp.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Ministrul Agriculturii de la Chişinău, Vasile Bumacov a declarat că "autorităţile nu pot admite ca produsele agricole din Republica Moldova să fie scoase din ţară, iar apoi importate la preţuri mai mari".

El a subliniat că Guvernul probabil va restricţiona exportul de grâu, nu însă şi de porumb.

Chiar şi în aceste condiţii, a spus ministrul Agriculturii, o majorare a preţurilor la pâine, care râmăn neschimbate de aproape cinci ani este inevitabilă în următoarele luni, în primul rând din cauza scumpirii carburanţilor.

Intenţia Guvernului de a restricţiona exportul de grâu a nemulţumit reprezentanţii companiilor exportatoare de cereale. Ei spun că o asemenea decizie ar încălca principiile economiei de piaţă.

În 2010, Republica Moldova a înregistrat o producţie totală de grâu de 770 de mii de tone, de două ori mai mult decât consumul intern.

În ultimele luni, însă, exporturile au crescut de trei ori faţă de anul trecut, ca urmare a creşterii mondiale a preţurilor la produsele alimentare.

Republica Moldova exportă grâu în mai multe ţări din Uniunea Europeană, inclusiv în Italia, România şi Cipru, iar exportul total în statele UE s-a cifrat anul trecut la 30 de mii de tone.