
Economie
Cine ar putea sancţiona agenţiile de rating?
michel-barnier-comisar-european.jpg

Este adevărat, ea survine într-un context tensionat: o altă agenţie de rating, Moody's, anunţase acum o lună că pune Parisul sub supraveghere timp de trei luni, apoi situaţia economică a Franţei nu este tocmai dintre cele mai bune, în orice caz perspectivele sunt pesimiste.
Retrogradarea anunţată desigur, din greşeală, de S&P, a agitat totuşi pieţele financiare şi a supărat mai ales guvernul de la Paris. François Baroin, ministrul francez al Economiei, s-a declarat „şocat de aceste informaţii false care nu au niciun fundament”. El a anunţat că va cere o anchetă Autorităţii pieţelor financiare, instanţă care s-a şi sesizat de afacere. La Bruxelles, Comisia Europeană a luat şi ea poziţie.
Care este reacţia, la Bruxelles, a Comisiei Europene - care urmăreşte activitatea agenţiilor de rating de luni de zile? Răspunde Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:
Ei bine, comisarul pieţelor financiare, un francez, Michel Barnier, vorbeşte despre această retrogradare ca despre un incident grav, cu atât mai mult cu cât el vine de la unul dintre cei mai importanţi actori ai scenei financiare mondiale. El spune că această greşeală îl face să creadă că acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de o reglementare mai clară a activităţii acestor agenţii de rating.
Dar cine ar putea sancţiona, cândva, agenţia S&P, Comisia Europeană – de exemplu - o poate face sau nu?
Nu, Comisia are doar instrumente de reglementare, însă CE a împuternicit anul trecut Autoritatea Europeană a Securităţii Pieţelor să poată amenda astfel de derapaje, dacă ele survin în cadrul activităţii agenţiilor mari de rating. Pentru a putea activa în europa, chiar şi agenţiile americane au avut nevoie să se înscrie, anul trecut, la această autoritate.
Marţi, Comisia Europeană va da publicităţii unele propuneri suplimentare de reglementare a pieţelor financiare, iar una dintre ideile CE este de a împuternici această autoritate şi cu posibilitatea deschiderii unor cazuri penale împotriva agenţiilor de rating, dacă acestea aduc prejudicii unor economii naţionale sau unor investitori şi dacă problema pleacă dintr-o neglijenţă grosolană sau este făcută intenţionat.
Cum rămâne cu ideea de a avea o agenţie europeană de rating?
Comisia Europeană credea, la începutul acestui an, că ar putea fi cea mai bună idee pentru a diversifica concurenţa pe piaţa mondială a agenţiilor de rating şi de a ţine piept celor trei mari agenţii americane care jonglează acum cu notele suverane ale economiilor cele mai îndatorate – Standard & Poor’s, Moody’s şi Finch.
Ar fi fost o idee ca această agenţie europeană să echilibreze activitatea celor trei dar, din păcate, statele membre UE nu au fost de acord şi, practic, au omorât ideea în faşă. De altfel, vineri, purtătorul de cuvânt al comisarului Barnier declara că vor face această propunere „odată ce pieţele vor ajunge la maturitatea necesară pentru a accepta o astfel de propunere”.