Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este cel mai bogat român?

Cei mai bogaţi români au împreună 26,5 miliarde de euro, arată Top 300 Capital. Calculele indică faptul că peste 50% dintre milionari sunt mai săraci faţă de anul trecut.

Locul întâi este ocupat, pentru al doilea an consecutiv, de Frank Timiş. El este cel mai bogat român, iar averea sa este estimată la 1,75 miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut.

Pe de altă parte, milionari precum Dan Diaconescu sau Gigi Neţoiu nu mai figurează în ultima ediţie a Top 300 cei mai bogaţi români. Criza a dat topul peste cap.

Pierderile şi insovenţele au avut o influenţă importantă asupra veniturilor celor mai bogaţi oameni de afaceri, astfel ponderea averilor din Top 300 în Produsul Intern Brut al României s-a redus până la 19,4%, de la 23,6%, cât a fost în 2011.

Odată cu declinul pieţei auto şi al celei imobiliare, afacerile lui Ion Ţiriac au intrat într-o scădere accentuată. Pe de altă parte, Dinu Patriciu unul dintre cei mai mediatizaţi miliardari în ultimul an, s-a confruntat cu insolvenţe, falimente sau afaceri proaste.

Peste jumătate dintre milionari a înregistrat scăderi ale averilor, mai mult de 30 au ieşit din top şi doar doi au reuşit să-şi conserve miliardul de euro.