Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine a închis robinetul cu gaze?

cine-inchis-robinetul-gaze.gif

Europa primește mai puține gaze rusești, în plin ger, declară un oficial european. Rusia nu înțelege de ce.

Europenii primesc mai putine gaze din Rusia, în plin sezon rece, cu temperaturi extreme. Livrările de gaze naturale către mai multe state membre ale Uniunii Europene au scăzut, în contextul temperaturilor foarte reduse din Europa, declară un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

O nouă scădere a livrărilor de gaze ruseşti către mai multe state UE a fost înregistrată, dar nu s-a ajuns într-o situaţie de urgenţă, spune purtătorul de cuvânt, Marlene Holzner, într-o conferinţă de presă.

"Pot confirma că au scăzut livrările de gaze naturale către mai multe state membre: Polonia, Slovacia, Austria, Ungaria, Bulgaria, România, Grecia şi Italia. Joi am înregistrat o scădere de 30% în Austria, de 24% în Italia şi de 8% în Polonia. Trebuie să adaug că nu este încă o situaţie de urgenţă", precizează oficialul european.

Reprezentanţii Gazprom au negat joi că ar fi redus cantităţile furnizate Europei și au sugerat că Ucraina ar fi de vină pentru aceste probleme cu alimentarea.

De partea lor, ucrainenii neagă că ar avea vreun amestec și susţin că păstrează din gazul care tranzitează statul spre Europa numai cantităţile convenite în contractul cu Moscova.

Directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, se arată surprins de informatiile privind scăderea gazelor ruseşti livrate în Europa. El declară că dimpotrivă, compania rusă a crescut exporturile.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghișan, în dialog cu Andreea Orosz, despre gazele rusești destinate Europei