Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine îşi permite o casă la Paris ?

paris.jpg

Cine îşi permite o casă la Paris ?

Cine mai poate deveni azi proprietar de casă sau măcar de apartament în Franţa? Un răspuns încearcă să le ofere celor interesaţi Le Parisien. Ziarul francez publică o amplă anchetă din care reiese că doar persoanele care câştigă foarte bine mai pot visa să-şi cumpere o locuinţă la Paris.

Visul francezilor de a deveni proprietarii apartamentului sau casei în care locuiesc chiar asta rămâne : un vis. Criza economică, dublată de o creştere constantă a şomajului şi de reticenţ băcilor în a oferi credite. Potrivit barometrului Empruntis.com publicat de Le Parisien, există o ruptură clară pe piaţa imobiliară între cei care cumpără o locuinţă  pentru prima dată şi cei care au deja o proprietate dar o vând, pentru a cumpăra altceva, mai mare sau în altă parte.

Cifrele arată că numai cei mai înstăriţi dintre francezi mai bat la uşile agenţiilor imobiliare pentru a-şi încerca norocul. În medie, cumpărătorii au plătit 210 mii de euro pe casa sau apartamentul lor din care însă 50 de mii a fost aportul lor iniţial,  pe care-i aveau puşi deoparte înainte să ceară un împrumut de la bancă. Ori astăzi, cine mai face economii în afară de cei care beneficiază de o moştenire? Nimeni.

Le Parisien ne reaminteşte în acest context că acum 15 ani, această sumă de 50 de mii de euro reprezenta preţul unei garsoniere sau al unui apartament în provincie. Azi, criza financiaro-economică lasă milioane de oameni fără o casă şi a determinat  băncile să fie şi mai intransigente când analizează o cerere de împrumut. Astfel, în Franţa, vârsta medie la care se face un credit este de 36 de ani iar venitul mediu al unui cuplu trebuie să depăşească 4.400 de euro pe lună ca să poată avea câştig de cauză pe lângă bancher. Ori acest venit lunar depăşeşte cu mult ceeca ce câştigă imensa majoritate a populaţiei franceze.

La Paris situaţia este şi mai disperată. În interiorul capitalei, în centrul Parisului, venitul mediu lunar al unui cuplu care vrea să împrumute bani de la bancă este de 8 mii de euro. O cifră uriaşă la care trebuie adăugat faptul că respectivul cuplu vine şi cu un aport personal de 200 de mii de euro dacă vrea să cumpere ceva la Paris. Oraş în care este adevărat, preţurile au atins maxime istorice. La Paris preţul unui metru pătrat este în medie de 8.400 de euro iar tendinţa este crescătoare ceea ce a provocat deja o prăbuşire a numărului de tranzacţii imobiliare.