Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciprul cere ajutor financiar din partea Uniunii Europene

Ciprul cere 11 miliarde de euro ajutor financiar de la UE. Informaţia vine de la surse citate de Bloomberg. Executivul cipriot a cerut Uniunii Europene un ajutor financiar de salvare de 62% din Produsul Intern Brut, pentru recapitalizarea băncilor şi achitarea unor datorii.

Sursele susţin că ministrul cipriot de Finanţe a anunţat că băncile ţării au nevoie de capital suplimentar de cinci miliarde de euro, după ce au pierdut patru miliarde de euro în urma restructurării datoriei Greciei, iar Ciprul are nevoie de şase miliarde de euro, pentru rambursarea datoriilor şi reducerea deficitului.

Ciprul a solicitat, de asemenea, cinci miliarde de euro împrumut de la Rusia. Vicepremierul Igor Suvalov a declarat că Rusia ar putea lua o decizie referitoare la aceasta cerere până la începutul lunii octombrie.

Experţii din Troică spun că pentru recapitalizarea băncilor cipriote este nevoie de aproximativ zece miliarde de euro.

Ciprul a devenit pe 25 iunie a cincea ţară din zona euro care cere ajutor extern. Nu a fost anunţată oficial nicio sumă pentru salvarea sectorului public şi a băncilor.

Încă nu se ştie exact valoarea pachetului de asistenţă financiară solicitat de Cipru, unii analişti apreciind că Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană vor acorda insulei un ajutor financiar de zece miliarde de euro. Reprezentanţii creditorilor internaţionali cer Ciprului reducerea salariilor şi a pensiilor, reformarea sistemului de pensii şi privatizări.