Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clienţii nemulţumiţi ai băncilor vor avea propria lor asociaţie

Clienţii nemulţumiţi ai băncilor vor avea propria lor asociaţie în cel mult o lună de zile. Asociaţia pentru Protecţia Clienţilor bancari va fi înregistrată la tribunal săptămâna aceasta şi va deveni funcţională în câteva săptămâni. Decizia a fost luată după ce ordonanţa privind creditele a fost modificată de Parlament în avantajul bancherilor.

Avocatul Gheorghe Piperea, cofondator al Asociaţiei pentru Protecţia Clienţilor Bancari, spune la RFI că unul dintre obiective va fi lobby-ul intens în Parlamentul de la Bucureşti dar şi pe lângă forurile europene pentru noi reglementări clare în relaţia clienţi-bănci.

Acestea practic nu mai există după ce reglementările anterioare au fost abrogate iar ordonanţa 50 a fost mutilată, spune la RFI Gheorghe Piperea.

"Lobby-ul se va exercita în principiu asupra parlamentarilor, adică exact ce au făcut băncile dar în sens invers".

Avocatul Gheorghe Piperea, cofondator al Asociaţiei pentru Protecţia Clienţilor Bancari, asociaţie care se va înfiinţa luna aceasta pentru a apăra intersele celor care au credite.

Pe de altă parte, Gheorghe Piperea consideră că Banca Naţională a României ar trebui să răspundă în faţa justiţiei, dar şi moral, în faţa clienţilor în procesul intentat băncilor. Avocatul reprezintă interesele a aproximativ trei mii de clienţi în faţa bancherilor.

Gheorghe Piperea speră că primul proces – care începe luna viitoare – va constitui un succes în lupta împotriva băncilor. BNR trebuie să dea în mod egal socoteală, explică la RFI avocatul.

 
Avocatul Gheorghe Piperea, cofondator al Asociaţiei pentru Protecţia Clienţilor Bancari