Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cobalt minat

După şase luni de pauză forţată, minerii congolezi vor relua extracţia de cobalt de pe muntele Mukondo. În comunicatul publicat, societatea Camec exploatatoare a sitului, estimează că redresarea cererii începe să se manifeste.

După şase luni de pauză forţată, minerii congolezi vor relua extracţia de cobalt de pe muntele Mukondo. În comunicatul publicat, societatea Camec exploatatoare a sitului, estimează că redresarea cererii începe să se manifeste. Chinezii sunt primii importatori de minereu pe care-l rafinează şi-l reexportă sau pe care-l utilizează pentru a fabrica, între altele, telefoanele mobile. Odată cu trecerea la o nouă generaţie de aparate, nevoile lor ar trebui să crească anul acesta cu 3-4%. Este o proiecţie stabilită de analişti, dar care nu este încă susţinută de fapte.

În februarie, importurile chinezeşti erau încă în scădere. În Europa, comercianţii nu simt încă nici cea mai mică emoţie a cererii. Clienţii lor chiar caută să cumpere sub preţul mediu al metalului. Preţurile stagnează în zona 12-15 dolari livra, nivelul la care au căzut în toamna aceasta după ce au culminat la 50 dolari în iulie trecut. Dacă nu cererea este cea care motivează redeschiderea minei, după cum sugerează un observator, atunci poate că este climatul politic din Republica Democrată Congo. Societatea are tot interesul să redeschidă mina pentru a evita compromiterea reînnoirii drepturilor sale asupra acestui zăcământ, prezentat ca cel mai important din lume.

În ceea ce priveşte indicii fundamentali, atâta timp cât revenirea economică nu va fi tangibilă, cererea ar trebui să rămână timidă. Doar dacă preţurile nu se inflamează, caz în care industria îşi va reveni foarte repede deoarece stocurile sunt mici. Aceasta nu ar trebui să se întâmple prea devreme, ci doar atunci când grupul elveţian Glencore va finaliza discuţiile cu clienţii săi pentru a fixa preţul cobaltului livrabil prin contract. Atâta vreme cât durează negocierile, acest gigant al comerţului cu materii prime are tot interesul ca preţurile să rămână jos. Şi are şi mijloacele pentru a influenţa piaţa din moment ce singur deţine 40% din oferta mondială.

Cronică de Dominique Baillard