Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Codul Muncii nu va genera o creştere spectaculoasă a angajărilor

Noul Cod al Muncii nu va genera o creştere spectaculoasă a angajărilor pe termen scurt. Iată ce declară Peter de Ruiter, partener Price WaterHouse Cooper România. Tot el mai apreciază că pe termen lung, codul va crea noi oportunităţi pentru companiile în plină dezvoltare şi pentru angajaţii care dispun de abilităţile cerute pe piaţa muncii.

Noul Cod al Muncii, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, intră în vigoare din 30 aprilie. "Un pas foarte important în echilibrarea raportului de forţe de pe piaţa muncii" apreciazã Peter de Ruiter, partener Price WaterHouse Cooper România.

El a declarat pentru Mediafax cã noua lege protejeaza atât drepturile angajaţilor, cât şi interesele angajatorilor. O altă prevedere care vizează flexibilizarea pieţei muncii, ţine de perioada de lucru.

Potrivit noului Cod al Muncii, în cazul în care o companie se confruntă cu o scădere a cererii şi cu o conjunctură economică dificilă, aceasta poate decide în mod unilateral reducerea programului de lucru de la 5 zile pe săptămână la 4 zile, reducând astfel costurile de personal cu până la 20%.

Această prevedere va proteja locurile de muncă din România, potrivit PwC. În plus, perioada în care companiile trebuie să compenseze orele suplimentare efectuate de angajaţi a crescut de la 30 la 60 de zile, ceea ce corespunde cu ciclurile de afaceri ale companiilor.